EEN EIGENTIJDSE INTERPRETATIE VAN DE PAKHUISARCHITECTUUR DOOR CREPAIN BINST ARCHITECTEN

Het gebouw waarin de nieuwe Heylen Ceramics showroom zijn thuis heeft gevonden, past naadloos in de reconversieplannen waarmee de stad Antwerpen het maritieme karakter van het Eilandje wil bewaren. Binnen de context van een vernieuwde verticale pandifiëring met robuuste gebouwen in pakhuisstijl, is dit project naar een ontwerp van Crepain Binst Artchitecten één van de meest in het oog springende verschijningen. De gevelpartij, uitgevoerd in een langeformaatssteen van het Deense Randers Tegl, is daar zeker niet vreemd aan.  

   
   

RASTERGEVEL MET KOLOMMEN EN ZWIERIGE AFGERONDE TERRASSEN

Voor het ontwerpidee zijn de architecten vertrokken van een eigen, moderne interpretatie van de pakhuisarchitectuur. Een klassieke rastergevel als basisframe kreeg een aparte invulling dankzij de geknikte V-kolommen met één gevelsteen in lang formaat per knik. Dit idee, in combinatie met de warme café-au-lait kleur van de steen, geeft de gevelpartij een dynamische statigheid mee die meteen opvalt in de gevelrij. 

De zwierige, afgeronde terrassen met fietsspaakbalustrades zijn dan weer een duidelijke knipoog naar de art deco. Het maakt het aanzien van het gebouw extra warm en ontvankelijk, terwijl er tegelijkertijd een effect van ‘Parijse chique’ wordt gecreëerd. 

 

Architect Luc Binst: 

We zijn blij dat de stad is willen meegaan in onze vrije interpretatie van het voorgeschreven pakhuisconcept. Zo hebben we een ontwerp kunnen realiseren dat harmonieert met de aanpalende projecten, maar zich er toch ook duidelijk van onderscheidt.

 

EEN ONTMOETING TUSSEN DIGITAAL EN ARTISANAAL

Ook bij de inrichting van de showroom was Crepain Binst als ontwerppartner betrokken. De aardtinten van de gevelpartij werden heel bewust doorgetrokken naar het interieur van wat een transparante doorzonshowroom is geworden zonder enige overbodige franje. Alle aandacht gaat hierdoor naar het product – de baksteen – dat scherp en klassevol in de kijker komt te staan. Door het plaatsen van een spiegelwand in de tuin wordt een krachtig tunneleffect gecreëerd, dat ruimtevergrotend werkt. Een strakke scheiding tussen beide lange binnenwanden – de een volledig gewijd aan de uitstalling van het steenassortiment, en de andere ingevuld met digitale touchscreens – maakt van de showroom een plaats van digitaal en artisanaal elkaar wonderwel ontmoeten. 

DE COMEBACK VAN DE BAKSTEENVLOER

Een unieke touch in het interieur van de showroom is de opvallende vloerpartij, uitgevoerd in dezelfde Deense langeformaatssteen als de gevel. Opnieuw een eigentijdse interpretatie van een techniek van weleer, die dankzij de moderne middelen helemaal aan een comeback toe is. De coatings die vandaag op de markt zijn, maken het immers mogelijk om zowel steen als vloeren duurzaam en slijtvast te beschermen, zodat ze met de tijd een prachtige patine kunnen krijgen in een uniek vloerconcept met een bijzonder lange levensduur. 

Architect Luc Binst: 

Mee deze showroom vorm geven was een puur plezier voor ons team. Een ‘snoepwinkel’ zoals deze, gevuld met bijzondere en authentieke stenen, vind je als architect dan ook niet vaak. De collectie die Heylen Ceramics aanbiedt is uniek en innovatief, en overduidelijk samengesteld met véél liefde voor de ziel van elke steen.