Project in de kijker: betegel eens een gevel

Compactere gevelopbouw, meer isolatieruimte

Wat doen architecten als een nieuwe verkaveling strikte voorschriften oplegt naar bouwhoogte, inplanting, isolatiewaarden en materiaalgebruik toe? Creatieve keuzes maken die technisch vernuft en esthetiek met elkaar in balans brengen. Het team van cuypers & Q architecten ontwierp deze woning in Edegem, mét een opvallende gevelpartij… in een terracotta tegelpatroon.

 

PROJECTINFO:

Bestemming: gesloten bebouwing

Locatie: Edegem

Gevelsteen: terracottategel Rairies Montrieux

Architect: cuypers & Q architecten

www.cuypers-q.be

www.facebook.com/cuypersq

 

De verkaveling waarin deze nieuwbouwwoning werd gepland, was opgevat als een volledig nieuwe wijk met een centrale groene strook waarin de collectieve waterhuishouding wordt beheerd. Dit resulteert in een bovengemiddelde straatbreedte waarlangs de percelen – naast het openbare groen aan de voorzijde – elk over een private achtertuin beschikken.

Voor cuypers & Q architecten kwam het er in deze context op aan om de beschikbare ruimte binnen de bouwvoorschriften (maximaal 3 bouwlagen) optimaal te benutten. Het ontwerp werd daarom georganiseerd in twee schijven met doorlopend verschillende niveaus, een duplex leefruimte en een centrale lichtschacht die alle niveaus van natuurlijk daglicht voorziet. 

 

 

Gert Cuypers, cuypers & Q architecten:

“De bouwheer, zelf heel goed thuis in de bouwwereld, wilde ook geen doorsnee traditioneel bouwvolume. Samen hebben we creatieve oplossingen onderzocht én gevonden.”

 

De gevelafwerking was een creatieve uitdaging op zich, omdat de architecten de schil van de woning zo compact mogelijk wilden houden ten voordele van de binnenruimte. Om de vereiste isolatiewaarden te realiseren én te voldoen aan het voorschrift om keramische gevelmaterialen in een rode of bruine kleur te gebruiken, viel de keuze op een niet zo voor de hand liggende oplossing: een gevelpatroon in rood gebakken terracotta tegel van de Franse fabrikant Rairies Montrieux, die werden verlijmd op de gevelisolatie.

De volledige voor- en achtergevel plus de binnenkant van de carport werden uitgewerkt op de maatvoering van het tegelpatroon. Zowel naar kwaliteit, prijs, kleur als uitzicht toe was het resultaat meer dan bevredigend. 

 

De onconventionele gevelopbouw bracht een zekere moeilijkheidsgraad qua plaatsing met zich mee. Het hele project is hierdoor uitgevoerd volgens een echte bouwteamformule, waarbij er veel overleg was tussen architect, ruwbouwaannemer, onderaannemers en de fabrikanten van zowel de tegel als het isolatiemateriaal.

 

Gert Cuypers, cuypers & Q architecten:

“Als bureau dat energie-efficiënt en duurzaam bouwen propageert, is de zoektocht naar een steeds dunnere opbouw van de schil voor ons heel interessant. De kwaliteit van massieve materialen zoals steen laat ons toe om een totaalpakket te realiseren dat de bruto-nettoverhouding van de bebouwde ruimte respecteert. Zo kiezen we voor esthetiek mét de gewenste thermische en akoestische waarden, waterhuishouding en dampdoorlaatbaarheid.”