Project in de kijker: gevel in Quarts, Hilversums formaat

Eengezinswoning met focus op ruimte en licht

Architecte Anja Vissers ontwierp voor een gezin in Olen deze nieuwbouwwoning die zowel binnen als buiten gebruikt maakt van materialen die een wereld van licht en ruimte creëert voor de bewoners. Deze werkwijze sluit naadloos aan bij de visie van het bureau, waarbij interieur en exterieur van ontwerp tot realisatie als één totaalconcept worden benaderd.

 

PROJECTINFO:

Bestemming: vrijstaande woning

Locatie: Olen

Gevelsteen: Quarts, Hilversums formaat

Architect: Anja Vissers

www.architectenburo-anja-vissers.be 

Binnenin is de woning helemaal afgestemd op de specifieke situatie van het gezin, met op de bovenverdieping twee identieke slaapkamers voor de tweeling, inclusief een eigen badkamer voor de kinderen. Voor de ouders is er een master bedroom met aansluitende dressing en badkamer. Het gelijkvloers is opgevat als ruime leefruimte met zithoek, bureau en afsluitbare open keuken.

In alle ruimtes werd doelbewust voor een rijkelijke natuurlijk lichtinval gekozen. Een effect dat nog wordt versterkt door de lichte materialen. Zo zijn de leefruimtes ingericht met licht vergrijsde parketvloeren, ligt er in de keuken en berging een lichte keramische tegel en werd er in de badkamers – zowel voor vloeren als wanden – voor mortex gekozen. 

 

Architecte Anja Vissers: 

"Aandacht voor licht en ruimtelijkheid is eigen aan het werk van ons kantoor. Voor de meeste klanten die bij ons aankloppen, is die focus dan ook een doelbewuste keuze."

 

Het lichte en ruimtecreërende effect werd doorgetrokken naar het buitenaanzicht van de woning. De frisse kleurencombinatie van de Quarts gevelsteen in Hilversums formaat met het aluminium schrijnwerk geeft het volume precies de strakke, lichte uitstraling die de bouwheer in gedachten had.

De licht grijsgesmoorde handvormsteen werd door Heylen Ceramics aangeleverd in een lang smal formaat, dat de horizontaliteit van de gevelpartij benadrukt. De tekening in het oppervlak wordt bekomen door het machinale nabootsen van de eeuwenoude handeling waarbij een bol klei in een bezande vorm gegooid werd. Omdat deze steen voor het smoorproces een tweede maal verhit werd, beantwoordt hij aan de strengste kwaliteitsnormen.

 

 

Apart aan het ontwerp is, dat ook de overkragende elementen van de volumes en het overdekte terras bekleed zijn met strips van de gevelsteen. Het schrijnwerk, de dakranden en de verzonken geprofileerde regenafvoeren harmoniëren zowel qua kleur als naar vorm met het rustgevende, strakke effect van de steen, die in wild verband verlijmd is. De keuze voor een wild verband is zowel esthetisch als technisch een zeer verantwoorde keuze, zeker met het oog op maatvastheid bij zulke dunne voegen. 

 

Architecte Anja Vissers

"Steen is voor mij zeker nog een modern materiaal, zeker als je creatief omspringt met kleuren, texturen, verbanden en voegwerk. De natuurlijke uitstraling van een gevelsteen is een welgekomen afwisseling met de voorbijgaande trend van witte crépi."