Montolivo

  • Architect Bert Parton
  • Locatie Blanden, Oud-Heverlee
  • Type Kangoeroewoning

Twee gezinnen Twee soorten bakstenen

Een architect die zelf een mix van bakstenen samenstelt, dat zien we niet elke dag! Voor de bouw van een kangoeroewoning in Blanden (Oud-Heverlee) kon Bert Parton van DAS architecten maar moeilijk kiezen tussen de Pisa en de Trapani. Hij stelde voor ze te combineren en zo ontstond de Montolivo. Een uniek samenspel van twee verschillende aardetinten.

Zo nu en dan krijgen architecten een bijzondere vraag en dat was voor DAS architecten bij dit project het geval. Het koppel bouwheren wou een huis waarin ze konden wonen met hun gezin, de ouders van de man én zijn hulpbehoevende broer die in het weekend naar huis komt. “Als architecten werden we uitgedaagd. In het ontwerp moesten we rekening houden met privacy, samenwonen en zorg. Dat waren interessante gegevens om mee van start te gaan”, zegt Bert Parton.

Samen en apart

Het oudere koppel was van in het begin duidelijk: zij wilden een kleine studio van niet meer dan zestig vierkante meter. “Ze dachten bij wijze van spreken niet alleen aan morgen, maar ook aan overmorgen. Er komt een dag waarop de studio voor het jonge gezin zal zijn en daarom wilden ze niet meer ruimte innemen dan strikt noodzakelijk.” De ‘zorgwoning’, zo noemt Bert de studio, zit vooraan in het huis en kijkt uit op het leven in de straat. Het jonge gezin woont aan de achterkant en op de eerste verdieping. “De kelder, de inkomhal, de berging en de vestiaire zijn gemeenschappelijke ruimtes. Die hebben we tussen de twee woonentiteiten geplaatst; ze dienen als een buffer tussen de hoofd- en de zorgwoning”, gaat Bert verder. Die werkwijze trok hij buiten door: er is een gemeenschappelijke overdekte parkeerzone waar de gezinnen beschut zijn voor de regen als ze een rolwagen in en uit de auto laden. Daarnaast heeft elk gezin een eigen overdekte buitenruimte. Er is een ruim dakterras voor het jonge gezin en de tuin is gemeenschappelijk.”

Anderhalve woning

De stijl is sober en tijdloos, maar niet saai. “In feite is het een anderhalve woning. De kunst was om het ondanks het volume niet om aandacht te doen schreeuwen. Wij ontwerpen panden die bij hun bewoners passen en dit huis moest rust uitstralen. Dat is gelukt: ook al is het een aaneenschakeling van volumes, het is geen kakafonie, maar een harmonieus geheel.”

Montolivo

“Ik kan op een filosofische manier over bakstenen praten”, lacht Bert. “Ik hou van bakstenen met karakter en leven. De klei waarmee ze gemaakt worden komt uit de grond en dat moet te zien zijn, vandaar mijn voorkeur voor aardetinten en nuanceverschillen.” Toen hij de Pisa met zijn dieprode tinten en de auberginekleurige Trapani ontdekte, kon hij maar niet kiezen. Zo ontstond het idee om ze te mengen. “We begonnen wat te experimenteren. De combinatie van ..n helft Pisa en ..n helft Trapani zorgde voor zo’n mooie kleurschakering dat we daarvoor gegaan zijn.” De bewoners volgden de keuze van hun architect. En de fabrikant? Die was zo blij met deze vondst dat ze Bert vroegen er een offici.le naam voor te bedenken. Had de voetballer Riccardo Montolivo in die periode niet zo geschitterd, dan had de mix misschien wel anders geheten. “Ik wou absoluut bij het Italiaans blijven. Geef toe: ‘olijfberg’ in het Italiaans klinkt toch heel po.tisch?”

Wild- en claustraverband

De gevels zijn gemetst in wildverband en de bakstenen zijn verlijmd. “Zo’n grote woning vraagt om een bruut karakter en de willekeur en natuurlijke look van wildverband komt daaraan tegemoet.” Aan de straatzijde is er ook een stukje in claustraverband gemetst. Dat brengt lucht en licht naar binnen en zorgt voor een leuk lichtspel als de zon erop schijnt of als het buiten donker en binnen het licht aan is. “We wilden een sober totaalbeeld. Als je kiest voor een steen met zo veel karakter, doe je er goed aan het schrijnwerk te laten opgaan in het geheel. Vandaar onze keuze voor zwart aluminium en hout.” Door de bakstenen te laten doorlopen in de overdekte zones en zelfs tot in de woonkamer, versterkte de architect het binnenbuitengevoel. “In elk seizoen en bij elk type weer kunnen de twee gezinnen genieten van het buitenzijn. Bovendien is de buurt heel rustig. Dat alles maakt het hier zo fijn wonen.”

ARCHITECT

Bert Parton

das – design en architectuur studio bvba – is een ambitieus multidisciplinair architectenbureau uit Leuven. De architectuur van das straalt een sobere tijdloosheid uit, wars van functieloze extravaganza. Het ervaringsveld reikt van interieurvormgeving en architectuur tot stadsontwerp en stedenbouw.

“Ik kan op een filosofische manier over bakstenen praten. Ik hou van bakstenen met karakter en leven.”

Ontdek deze bakstenen in onze showroom

Wie houdt van bakstenen in rode, aubergine, paarse en bruine tinten en met mooie nuances, moet zeker het gamma van steenfabriek Klinkers uit Maastricht leren kennen. Architect Bert Parton combineerde twee bakstenen: de Pisa en de Trapani. Samen vormen ze een mix die door het leven gaat als de ‘Montolivo’.

  • Eigenschappen Pisa:
    • Een formaat van 214 x 100 x 40 mm
    • Een wateropneming van 18%
    • Prijs: ongeveer € 46/m².
  • Eigenschappen Trapani:
    • Een formaat van 216 x 102 x 52 mm
    • Een wateropneming van 18%
    • Prijs: ongeveer € 46/m².

Wil je deze en nog veel andere bakstenen in het echt zien en voelen?

Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom te Antwerpen en we vertellen je er álles over.

Neem contact op
Overzicht