Project in de kijker: KdG Campus Zuid

 

5.500 studenten samen in duurzaamste campus van België

De nieuwe KDG Campus Zuid is een prachtige combinatie van oud en nieuw. Het nieuwe gebouw bevindt zich op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Parein. De belangrijkste onderdelen van dit historische pand zijn behouden en werden mooi opgeknapt. Aan de Brusselstraat en de Troonplaats verrees een nieuwbouw met steenstrips van Heylen Ceramics.

 

 

PROJECTINFO:
Bestemming: Nieuwe campus Karel de Grote-hogeschool
Locatie: Brusselstraat, Antwerpen
Aannemer: Willemen, Van Laere
Architect: RAU Architecten, Stramien
Gevelsteen 1: Heylen Mix wit/creme/geel/bruin/grijs genuanceerd met kolensintering
Gevelsteen 2: Donkerpaars genuanceerd met kolensintering

 

De campus brengt verschillende opleidingen, de algemene diensten en de studentenvoorzieningen – voorheen verspreid over de stad – van de Karel de Grote Hogeschool samen. Zo’n 5.500 studenten en 500 docenten komen er sinds dit schooljaar dagelijks samen.

 

Om de industriële baksteenarchitectuur van de Parein-fabriek te kunnen voortzetten in een hedendaagse variant zocht Heylen Ceramics, samen met Stramien & Amsterdams architectenbureau RAU, over heel Europa naar een steen die helemaal in het plaatje past. Geen imitatie maar een invulling met een vergelijkbaar ritme, schaal en materiaal. Zo ontstaat een raster met verticale en horizontale lijnen.

 

Aannemer Dirk Vande Cauter, Willemen:
“De stenen die we oospronkelijk via een onderaannemer wilden bestellen, vielen veel te duur uit. Samen met Heylen Ceramics zochten we naar een oplossing voor dit budgettair probleem. Na een intensieve zoektocht stelden ze ons een combinatievan  steenstrips in dezelfde kleurschakeringen voor. Het resultaat: een prachtige, kwalitatieve gevel voor een véél betere prijs.”

 

Campus Zuid is een duurzaam, energie- en milieubewust gebouw: de duurzaamste campus van België. In het gebouw zelf wordt gezorgd voor flexibel ruimtegebruik, buitengevels zijn geïsoleerd en er zijn groendaken voorzien. Verder zorgen 935 zonnepanelen zelfs bij bewolkt weer voor energie, werken de toiletten op regenwater en is in het hele gebouw slimme verlichting met bewegingssensoren gebruikt.