Schattenjacht in Castilië-La Mancha

 

Land van molens en steenbakkerijen

De Spaanse regio Castilië-La Mancha, de streek tussen Madrid en Toledo, is één van de dunst bevolkte regio’s van het land. Omdat ook het massatoerisme hier uitblijft, biedt het weidse landschap er nog ruim de plaats voor traditionele activiteiten van het land. Olijf- en wijngaarden strekken zich uit zo ver het oog kan zien. Maar in het stroomgebied van de Taag en zijrivieren zoals de Guajaraz ontplooit zich hier ook een minder bekende, maar daarom niet minder typische specialiteit van de streek: de ambachtelijke steennijverheid.

 

Prachtige Middeleeuwse steden en dorpen dienen ons als uitvalsbasis. 

In de streek van Don Quijote zijn traditionele lokale steenmakers thuis.

De verborgen bodemschatten van de ‘Meseta’

Het landschap van dit stuk Centraal-Spanje is eindeloos vlak, enkele zacht glooiende heuvels niet te na gesproken. De Spanjaarden noemen het dan ook de ‘Meseta’, ofwel het ‘tafellandschap’. De alluviale bodem die de Taagvallei indrukwekkend diep oker kleurt, bestaat uit kalksteen, roodbruine mediterrane aarde en een modderachtige kleilaag ('barro' in het Spaans). De desolaatheid van deze unieke omgeving is een bron van inspiratie voor velen. Cervantes bedacht hier zijn Don Quichote, die om zijn Dulcinea vocht tegen de karakteristieke windmolens die je hier overal ziet. En ook het team van Heylen Ceramics vond hier zijn eigen inspiratie in de vorm van gepassioneerde lokale steenfabrikanten met een héél groot hart voor hun vak. 

De plateaus van de ‘Meseta’ strekken zich eindeloos ver uit.

De lokale steen straalt de robuuste rustiek van het Spaanse binnenland uit.

Steentraditie ‘purasangre’

Het middenloopgedeelte van de Taagvallei wordt gedomineerd door de aanblik van Toledo, met zijn rijke Middeleeuwse geschiedenis een van de oudste en impressionantste steden van het Iberisch schiereiland. Het eeuwenoude Alcázar, de Catedral de Santa María en vele authentieke gebouwen in de beroemde mudejarstijl illustreren hier de typische bouwstijl van de regio, waarin kalksteen en traditionele baksteen een belangrijke rol spelen vanwege hun karakteristieke isolerende eigenschappen. Niet voor niets vergaapt menig architectuurliefhebber zich hier urenlang aan de vele gerestaureerde windmolens en mooie traditionele vakwerkhuizen. 

De Taag is een echte levensader voor de streek, zowel voor de landbouw als de steenindustrie.

Steenarchitectuur als uitdrukking van pure esthetiek: de beroemde mudejarstijl.

Hier is steenbakken nog pure poëzie

Voor steenliefhebbers zoals wij is deze streek verkennen een ervaring als geen andere. De lokale fabrikanten werken hier nog met zo’n ambachtelijke toewijding aan hun vak, dat de vondsten die we hier doen niet alleen waardevolle aanwinsten worden voor ons aanbod, maar meteen het potentieel tonen om absolute toppers te worden voor onze Belgische klanten die op zoek zijn naar een steen met die warmte en authenticiteit uitstraalt. Onze keuze valt uiteindelijk op twee uitzonderlijke steenbakkerijen, waarvan we de producten intussen exclusief verdelen voor de Belgische markt. 

 

Cerámicas Mora: authenticiteit met moderne technieken

Enkele van de mooiste verrassingen die we vanuit Spanje mee naar België brachten, vonden we in het assortiment van Cerámicas Mora. Deze fabrikant uit Illescas, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Toledo, onderscheidt zich door pure Spaanse steentraditie te koppelen aan de modernste technologieën. In twee fabrieken die tot 700 ton grondmateriaal per dag kunnen verwerken, rollen dan ook niet alleen traditionele geperforeerde stenen van de band, maar ook holle bakstenen en hypermoderne Clinker stenen. De kleurvarianten die Mora produceert zijn bovendien ronduit indrukwekkend.

Toen Cerámicas Mora meer dan 50 jaar geleden opgericht werd door Floriano García-Fogeda and Julián Núñez, had het bedrijf één duidelijke doelstelling: bouwmaterialen van topkwaliteit vervaardigen. Ze werden dan ook als één van de eerste bedrijven in het vak beloond met het ISO 9001-certificaat. Door voortdurend in te zetten op vernieuwing, kan Mora nu de witste, grijste en zwartste bakstenen op de markt aanbieden en ontwikkelen ze nieuwe modellen met onder andere een sterk verlaagde waterabsorptie.

Met geavanceerde productietechnieken wordt hier gevelsteen in verrassende formaten, kleuren en texturen vervaardigd. 

Cerámica LasLosas: rustieke look in tal van formaten

Een twintigtal kilometer ten zuidwesten van Toledo, in het dorpje Guadamur aan de overs van de Guajaraz, wisten we een tweede pareltje uit de regionale steenproductie te spotten. Cerámica LasLosas typeert zich op heel eigen wijze door gevelstenen te produceren die een bijzonder robuuste en rustieke uitstraling hebben, en dat met een grote diversiteit aan formaten en toepassingsmogelijkheden. Van lange formaten tot stenen die zich specifiek lenen voor restauratie en renovatie, het bedrijf van de familie Barrios weet een ultieme rustieke look te combineren met moderne technische specificaties zoals bijvoorbeeld hoge isolatiewaarden.

Cerámica LasLosas is een ware ontdekking in de zonnige regio van Toledo. Hier is ambachtelijk nog écht ambachtelijk, waardoor LasLosas nog heel rustieke gevelstenen en plaketten met een grote authenticiteit weet te produceren. De familie Barrios, die aan de wieg van deze steenbakkerij staat, heeft het ondernemerschap diep in de genen zitten, net als de verbondenheid met de Spaanse bodem. Vooraleer ze Cerámica LasLosas opstartten, waren ze namelijk actief in de mijnbouw. 

Ondanks het groeiende succes blijft Cerámica LasLosas een écht familiebedrijf. 

Natuurlijke processen liggen hier nog aan de oorsprong van een artisanaal product. 

Dit is baksteen naar ons hart: met veel zorg geproduceerd door bekwame mensenhanden.

We kunnen bijna niet wachten om deze schatten mee naar onze showroom in België te nemen.