Een vloer vol leven

Gevelstenen op de vloer brengen leven en warmte in huis, zo bewijst dit project van Æ studio. Met zijn ambachtelijke imperfecte look gaf de Manual Destonificado 40 dit appartement een ruw kantje. Zijn heldere kleuren lichten de woning helemaal op.

Manual Destonificado 40

  • Uitzichtkenmerken

    Kleur

    Kleurtint

    Zalmroze en rode nuances

    Uitzicht

    Genuanceerd

  • Wateropname

    ≤ 6%

  • Kleurtint

    Zalmroze en rode nuances

  • Formaten

    240 x 115 x 40 mm

image of

Goed gepuzzeld door de tegellegger

Van alle panden die interieurarchitecten Ellen Van Laer en Arno Broeckhoven van Æ studio al zagen tijdens hun carrière was dit het meest verloederde. Hun bouwheer kocht een nooit eerder bewoonde benedenverdieping van een huis waarvan het voorste deel dateert uit het einde van de negentiende eeuw en het achterste uit de jaren tachtig. Vooraan was er een ‘mooie kamer’ met originele houten vloer en authentieke dubbele binnendeur, achteraan een atelier dat in de loop der jaren werd aangebouwd. Daartussen bevond zich een overdekte koer. “Het was er donker, rook er naar schimmel en er was geen buitenruimte. Bovendien was er geen samenhang tussen de verschillende onderdelen”, zegt Ellen. Toch slaagden zij en haar partner Arno erin hier een aangename en stijlvolle woning van te maken.

image of

Visgraat

De stenen werden in een onbekend patroon gelegd. Arno en Ellen hebben het over een ‘opengetrokken visgraat’. De lijnen veranderen meermaals van richting en dat brengt leven in huis. “Goed gepuzzeld door de tegellegger”, lacht Ellen. Opdat de vloer niet te hoog zou komen, zijn de stenen één voor één doormidden gezaagd. Zo kregen ze een vlakke onderkant wat het tegelen vergemakkelijkte. Of zo’n vloer makkelijk te onderhouden is? “Ja want hij is behandeld met een vlekstop en voor het schoonmaken gebruikt de bewoonster een waterstofzuiger. Zij benadrukt vooral het aangename gevoel en de sfeer die deze vloer aan haar woning geeft”, zegt Arno.

image of

Ruw

Vervolgens moest er samenhang ontstaan tussen het stuk voor en achter de patio. “Op de plek waar ooit een koer of een werkplaats was geweest, troffen we een vloer van bakstenen en kasseien aan. Die inspireerde ons voor de materialenkeuze voor de renovatie en we besloten de verschillende ruimtes te verbinden met een vloer in gevelstenen”, legt Ellen uit. Bovendien was er tijdens het strippen een betonnen plafondstructuur tevoorschijn gekomen; dezelfde ruwheid moest terugkeren op de grond, vond het koppel.

image of

Strippen

Behalve de binnendeur en plankenvloer in de voorkamer, moest alles verdwijnen. “Het huis werd gestript tot op de ‘blote’ structuur. Er kwam een nieuwe vloerplaat, de vloer werd geïsoleerd en de muren geïmpregneerd tegen opstijgend vocht. Ook alle technieken zijn uiteraard vernieuwd”, legt Arno uit. De grootste uitdaging was het daglicht naar binnen krijgen tot achteraan in de woning. Om dat te verkrijgen creëerde het duo een patio.

image of

Kleurschakeringen

De zoektocht naar het juiste product was niet eenvoudig. “We wilden gevelstenen met een ambachtelijke look die konden worden gevoegd met tegelvoegsel zodat ze zowel in de slaapkamer, badkamer als keuken gebruikt konden worden. Bij Heylen Ceramics vonden we eindelijk wat we zochten. Het werd een mix van de handgevormde wasserstrich stenen MB40 en de MC40, omdat we veel kleurschakeringen wilden”, legt Ellen uit. Deze mix werd door Heylen Ceramics Manual Destonificado 40 gedoopt.

image of

Karakter

Het duo heeft het over een ‘extreem materialenpalet’, want aan al die ruwheid gaven ze natuurlijk ook tegengewicht in de vorm van zacht fineer en volle cementtegels in de keuken en badkamer. Het beton van het plafond werd opgeschuurd en tussen de slaapkamer en de leefruimte kwam een grote scheidingswand met figuurglas. “We hebben ons niet ingehouden om materialen te combineren. Ze blenden mooi en dat komt doordat het allemaal eerlijke en natuurlijke materialen zijn. Mettertijd zullen ze alleen maar meer karakter en patine krijgen”, besluit Arno.