Eén familie, vier generaties kennis van steen

Luc Heylen, intussen welverdiend op rust, vertelt samen met dochter en schoonzoon Marleen Heylen en Jan Rombouts, en kleinzoon Matthias Pittoors, het verhaal van een familie die gebeten is door de duurzame schoonheid van keramische bouwmaterialen.

image of Eén familie, vier generaties  kennis van steen

We willen een tastbare meerwaarde bieden aan bouwheren en architecten die op zoek zijn naar dé baksteen of dakpan die hun woning helemaal af maakt. We zien advies bij materiaalkeuzes dan ook als een cruciale service in het bouwproces.

Matthias Pittoors

4e generatie

image of

Esthetische en creatieve meerwaarde

Het speuren naar de mooiste keramische materialen voor gevel en dak bracht ons meteen ook in een positie die nauw aansloot bij de nieuwe vereisten die aan bouwmaterialen gesteld werden. Naarmate er creatiever werd omgesprongen met kleuren, formaten en texturen veranderde de vraag naar ‘een gevelsteen’ al snel in de vraag naar iets veel specifiekers.”
“Vandaag staan de gevelstenen en dakpannen van Heylen Ceramics garant voor hoogwaardige bouwmaterialen, door ons team eigenhandig geselecteerd bij fabrikanten over heel Europa. Met een aanbod dat de meest uiteenlopende stijlen aankan, is het onze ambitie om u altijd de gevelsteen of dakpan te kunnen aanbieden waarnaar u op zoek bent om uw project te realiseren

image of over ons

Investeren in functionaliteit

“Het waren natuurlijk totaal andere tijden dan vandaag. Er werd volop gebouwd en de vraag naar steen was bijna niet te volgen. Ik heb het dan over Belgische snelbouwsteen. Wie erin slaagde een kwalitatief product tegen een scherpe prijs af te leveren én goede relaties binnen de sector in stand te houden, wist het succes van zijn bedrijf gegarandeerd.
Dat lukte ons – ik was intussen zelf mee in het bedrijf gekomen – wonderwel. We groeiden, namen andere fabrieken over, en waren gelukkig verstandig genoeg om te investeren. De eerste Hoffman ringoven werd gevolgd door een tunneldrogerij, een overslaande vlamoven… tot we uiteindelijk beschikten over een volautomatische steenbakkerij met – naar de normen van de tijd – de modernste technologieën.”

 

Relaties over de grenzen heen

Door de relaties die we als groeiende speler in de steenmarkt hadden opgebouwd, maakten we veel evoluties van dichtbij mee. In binnen- én in buitenland. Dus – ook al waren begrippen als verdeler en importeur toen in onze sector nog vrijwel onbestaande – waarom al dat moois niet op een structurele manier ter beschikking stellen van ons eigen cliênteel? Toen mijn vader en oom dan nog eens een mooie opportuniteit kregen om de eigen productie over te laten, was de kogel door de kerk. Ons familiebedrijf was voortaan geen steenfabrikant meer, maar verdeler van een groeiend internationaal assortiment. Onze adviserende rol naar bouwheer en architect toe was geboren.

image of

“Steen zit in ons bloed. We staan ermee op en we gaan ermee slapen. Het is heerlijk hoe we al generaties lang rondom onze familie een hecht team van mensen hebben kunnen verzamelen die deze passie met ons delen.”

image of
Luc Heylen

2de generatie

De keramische schatkamer van Europa

“Net omdat ze zo bepalend is voor het uitzicht van een bouwproject, zien we het als onze missie om de keuze van gevel- en dakmaterialen de aandacht te geven die ze verdient. Ons team reist voortdurend de wereld af op zoek naar onontgonnen schatten, zodat we altijd net die steen voor u weten te vinden die past bij uw unieke bouwproject. Doorheen de jaren hebben we een ijzersterk internationaal netwerk opgebouwd van streng geselecteerde fabrikanten. Dat netwerk blijven we voortdurend verfijnen met aanwinsten die telkens een meerwaarde bieden.”

“Ook vernieuwende ideeën zijn er om gerealiseerd te worden. Hebt u als architect een ontwerp uitgetekend waarvoor de geschikte gevelsteen nog niet op de markt te vinden is? We wisselen graag met u van gedachten en ontwikkelen desgewenst zelf de specifieke kleur die u voor ogen hebt. Hoe?  Heylen Ceramics is specialist in blauwsmoren. Met deze techniek onttrekken we in een computergestuurde oven de zuurstof tijdens het bakproces, waardoor de bewerkte producten een warm blauwgrijze kleur krijgen. We creëren op deze manier een uitzonderlijk gevarieerd gamma van gevelstenen, dakpannen, herbruikpannen en bestratingsklinkers. Van groengrijs tot diepzwart, strak modern of oertraditioneel.