Het beste van twee werelden
Een architectenkantoor en een privéwoning in één, waar rust en sereniteit de boventoon voeren dankzij zorgvuldig gekozen materialen. Alles vormt een samenhangend verhaal, van de architectuur tot de inrichting. De echte ster van dit project? De gevelsteen Lambermont extra wit, die een glansrol vervult.
Lambermont extra wit - Hilversumformaat
-
Uitzichtkenmerken
De stenen worden gevormd door het werpen van klei in een mal. Ze vertonen de typische onregelmatige vormen en nerven van oude, handgevormde stenen. Dit proces komt tot stand door behandeling van het oppervlak met gemalen natuursteen, nl. Mergel. De steen wordt na het bakken kunstmatig bevochtigd, waarna de mergel reageert en naargelang de duur van de bevochtiging, wit uitslaat. Deze witte verkleuring is duurzaam en omwille van de natuurlijke aard ook onvoorspelbaar en grillig.
Kleur
Wit |
Beige |
Kleurtint
Overheersende witte kleur. Hier en daar heb je enkele stenen die op natuurlijke wijze wit verkleuren.
Oppervlaktetextuur
Generfd, fijn bezand + bekleed met mergel
Uitzicht
Genuanceerd
-
Kleurtint
Overheersende witte kleur. Hier en daar heb je enkele stenen die op natuurlijke wijze wit verkleuren.
-
Fabrikant
Klinkers
-
Formaten
Hilversumformaat 240 x 90 x 40
“We wonen in een omgeving met veel bomen. We wilden geen strakke, witte crépi-villa, maar een natuurlijk, niet te clean geheel.”
Perfect imperfection
Maar liefst twee jaar van voorbereidingen gingen vooraf aan de bouw van hun woning. Binnen acht maanden was alles klaar – een echt meesterwerk. Alles klopt: van het aankomen en binnenkomen, de zichten en lijnen, binnen en buiten, tot de doordachte inrichting. En de woning trekt veel aandacht.
Voor architecte Barbara Leenaards was één ding meteen duidelijk: hun nieuwbouwwoning met kantoor moest uitgevoerd worden in gevelsteen, maar niet zomaar een gevelsteen. Ze koos voor een steen met een ruw, imperfect oppervlak, waarbij geen twee stenen hetzelfde zijn. “We wonen in een omgeving met veel bomen. We wilden geen strakke, witte crépi-villa, maar een natuurlijk, niet te clean geheel,” vertelt Barbara.
Licht naar donker
De keuze om samen te werken met Heylen Ceramics was voor AJ Architecten bijna vanzelfsprekend. “Voordien woonden we in Boom, in het hartje van de Rupelstreek, waar ook Heylen Ceramics gevestigd is. Steven de Saegher van Heylen Ceramics heeft ons enkele voorstellen gedaan in de toonzaal. Samen hebben we de steenbakkerij Klinkers in Maastricht bezocht. Zo is de keuze voor deze bijzondere gevelsteen Lambermont stapsgewijs tot stand gekomen,” aldus Barbara.
Het bezoek aan de steenbakkerij bleek een schot in de roos. De gevelsteen Lambermont Extra Wit dankt zijn bijzondere uitstraling aan het ambachtelijke productieproces. “Door dit proces mist de steen soms een stukje en vertoont hij kleurnuances van licht naar donker. De stenen zijn niet altijd maatvast, wat juist hun charme vormt. Het bezoek aan de steenbakkerij gaf ons een beter inzicht in het productieproces en bevestigde onze keuze voor deze kwalitatieve, ambachtelijke steen.”
Voegen of niet
De architecten omarmen de imperfectie van de gevelstenen. Sterker nog, deze imperfectie wordt juist benadrukt in de buitengevel en tuinmuren. “Omdat de steen zo onregelmatig is, raadde de aannemer ons aan om de steen niet te voegen. Een voeg zou een egaler oppervlak creëren en het ruwe karakter van de steen tenietdoen. Bovendien zijn alle stenen verschillend in structuur en kleur. Door de gevel niet te voegen, wordt het karakter van de gevelsteen versterkt en valt hij meer op. Steven de Saegher van Heylen Ceramics heeft ons tijdens het hele traject begeleid en geholpen bij de beslissing om wel of niet te voegen.”