Nieuwbouwwoning in Ranst
Een praktisch en modern huis met veel aandacht voor gezelligheid, dat stond op het verlanglijstje van Patrick en zijn vrouw Vera. “Omdat we gezelligheid belangrijk vinden, hebben we bewust niet gekozen voor crépi, omdat dat er veel kouder uitziet. En het vraagt ook meer onderhoud dan baksteen, dus dat was geen moeilijke keuze voor ons”, vertelt de bouwheer.
Porto blue
-
uitzichtkenmerken
De stenen worden gevormd door het werpen van klei in een mal. Ze vertonen de typische onregelmatige vormen en nerven van oude, handgevormde stenen.
Kleur
Rood |
Paars |
Bruin |
Kleurtint
Donkerrood met paarse en bruine nuances
Oppervlaktetextuur
Generfd, fijn bezand
Aspect
Mat
-
Kleurtint
Donkerrood met paarse en bruine nuances
-
Fabrikant
Klinkers
-
Formaten
210x100x50, 210x100x65
Ik heb sinds de oplevering al heel wat mensen naar het huis gestuurd om eens te kijken hoe dat eruitziet, en intussen heb ik de Porto Blue ook al gebruikt voor een ander huis”, besluit ir-architect Geert Van Hamme. Voor de architect was het duidelijk dat deze steensoort een boeiende textuur zou opleveren, met allerlei kleurnuances. Ook zijn cliënten zijn opgetogen over het resultaat: “We houden gewoon van de verschillende kleuren, die er elke keer weer anders uitzien als het licht verandert. Het geeft onze gevel een mooi reliëf doordat er stenen van verschillende formaten tussen zitten. We hebben nog geen moment spijt gehad van onze keuze!”
Het huis moest zowel eigentijds als tijdloos zijn”, gaat ir-architect Geert van Hamme verder. “Daarnaast is het ook technisch helemaal up-to-date. We hebben gewerkt met betonkernactivering voor een aangename temperatuur in huis, er is een warmtepomp en we hebben superisolerend én zonwerend glas gebruikt. Het is dus een heel milieuvriendelijk huis. Bij zo’n vooruitstrevend ontwerp hoort ook een speciale gevelsteen, en daarom heb ik gesuggereerd om eens te kijken naar soorten die verschillende kleuren én formaten combineren
Het huis moest zowel eigentijds als tijdloos zijn”, gaat ir-architect Geert van Hamme verder. “Daarnaast is het ook technisch helemaal up-to-date. We hebben gewerkt met betonkernactivering voor een aangename temperatuur in huis, er is een warmtepomp en we hebben superisolerend én zonwerend glas gebruikt. Het is dus een heel milieuvriendelijk huis. Bij zo’n vooruitstrevend ontwerp hoort ook een speciale gevelsteen, en daarom heb ik gesuggereerd om eens te kijken naar soorten die verschillende kleuren én formaten combineren.”
“Mijn vrouw en ik hadden eerst een andere steen gekozen met een gelijkaardige kleurencombinatie, maar die bleek niet meer verkrijgbaar”, vertelt Patrick. “De handelaar heeft toen de moeite genomen om een proefmuurtje te bouwen met de Porto Blue-gevelstenen. Die worden vrij vaak gebruikt in Nederland, maar hier in België was er nog geen huis waarbij die stenen gelijmd waren. Het was dus in zekere zin een gok voor ons, omdat we geen voorbeeld konden bekijken.”
De Porto Blue geeft onze gevel een mooi reliëf dankzij de verschillende formaten. We hebben er nog geen moment spijt van gehad!
Bij de bouw konden de gevelstenen vlot verwerkt worden, ook al omdat de fabrikant iemand had meegestuurd om te demonstreren hoe de metselaars moest omgaan met de verschillende formaten. Dat levert een speciaal verband op, waardoor het geheel interessanter wordt om naar te kijken,