Rairies Montrieux

In Les Rairies, een dorpje pal in het midden tussen Angers en Le Mans, vonden we een prachtige aanwinst die een plaats in onze ‘keramische schatkamer’ meer dan waard is. Steen- en tegelfabrikant Montrieux Rairies put hier al 7 generaties lang uit de kleigroeven van Anjou om te verrassen met een reeks innovatieve en karaktervolle producten. Het bedrijf laat zich inspireren door een eeuwenoude traditie in de productie van terracotta tegels, die teruggaat naar de tijd van de kastelenbouw. Toen al kwam de Franse adel en zelfs het hof naar Rairies om decoratieve bouwmaterialen voor hun residenties uit te kiezen.

image of Rairies Montrieux
"
image of

Inventiviteit vol kleur en karakter​

Hoewel Rairies Montrieux zijn erkenning als ‘Entreprise du Patrimoine Vivant’ met veel trots draagt, blijft het bedrijf niet in het verleden steken. Op basis van traditionele technieken worden er net moderne, hight-tech oplossingen gecreëerd voor de bouwvereisten van vandaag. Met zijn unieke geglazuurde bakstenen, maar zeker met zijn steenstrips en geveltegels in alle mogelijke kleuren en formaten biedt Rairies verrassende oplossingen aan voor architecten en bouwheren die creatief uit de hoek willen komen met een ruimtebesparende dunne bouwschil. We voorspellen nu al dat het betegelen van een gevel al snel één van de opkomende trends zal worden.

image of

De Loirevallei in het Franse departement Maine-et-Loire spreekt bij velen tot de verbeelding. Deze streek, met steden als Angers, Tours, Nantes en Le Mans, heeft dan ook zowat alles in huis als gedroomde bestemming voor toeristen met uiteenlopende interesses. Het zachtglooiende heuvellandschap dat er zich van het binnenland richting Atlantische kust uitstrekt, heeft een aangenaam mild klimaat én herbergt tal van diverse troeven die blijven betoveren en verrassen.

image of

Châteaux de la Loire

Liefhebbers van historische architectuur denken bij de Loirestreek natuurlijk meteen aan de ongeveer 140 kastelen die er al sinds de 14de eeuw een toonbeeld van elegantie, bouwkunst en vakmanschap vormen. Klinkende namen zoals Ussé, Azay-le-Rideau, Villandry, Chenonceaux, Cheverny en Chambord – maar ook tal van andere, vaak minder bekende – pareltjes ademen er 600 jaar steentraditie en bouwmeesterchap uit en lokken nog jaarlijks massa’s bezoekers naar de streek. De prachtige natuursteen waarin de kastelen zijn opgetrokken verraden ook meteen wat ons in deze streek heeft aangetrokken: een ongeziene rijdkom aan bodemschatten, waar ook vandaag de steenindustrie nog dankbaar gebruik van maakt.

image of

Klei en zand uit de ‘vallei der valleien’​

Is het Loirebekken voor geschiedenis- en wijnliefhebbers de koninging van alle Franse valleien, dan is ze dat voor steenfanaten zoals wij evenzeer. De eeuwen hebben hier onder invloed van vulkanische activiteit, erosie en mariene afzettingen dan ook een ondergronds kleurenpallet gecreëerd waar zelfs de grootste Franse meesters jaloers op kunnen zijn. Van grove witte of gevel kwartszanden gaat het over grindconglomeraten boordevol schelpresten tot verrassende kleilagen met oker-oranje getinte ijzerverkleuring.

image of

Bent u meer van het Bourgondische type? Dan laat u de kastelen misschien wel links liggen en rijdt u meteen door naar de ontelbare gerenommeerde wijndomeinen die de Loirevallei rijk is. Ronkende appellaties zoals Anjou, Saumur, Muscadet en Pouilly-Fumé zullen weinig oenofielen vreemd in de oren klinken. Toegegeven, ook wij worden na een glaasje al snel wat lyrisch, zij het dan vooral over de vruchtbare, kalkrijke bodem met vulkanische elementen, sporen van lei- en vuursteen en héél veel mineralen waarop druivensoorten zoals cabernet franc, pinot noir en chenin blanc hier welig floreren.

image of