Vogelensangh

In de Nederlandse baksteensector is er nog welgeteld één ringoven actief en die is van  steenfabriek Vogelensangh in Deest. Authentieke bakstenen in diverse kleuren en maten krijgen hier vorm. Met de hand dan nog wel. “Veel vakmanschap en een vuur dat al 32 jaar non-stop brandt. Dat is ons geheim recept”, zegt Han Arts van der Zanden.

image of Vogelensangh
"
image of

Han Arts van der Zanden vormt samen met zijn broer Marcel de vierde generatie van dit familiebedrijf dat net na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Net als in België was het toen tijd voor de heropbouw van het land en daar waren heel veel bakstenen voor nodig. Zo zag steenfabriek Vogelensangh het licht. “Onze overgrootvader en grootvader werkten in loondienst. Onze vader aanvankelijk ook, maar toen de fabriek dreigde te sluiten kocht hij hem over en ging zelfstandig verder. Dat was in 1988. Het vuur dat toen ontstoken werd in de ringoven, brandt nu nog altijd. Nu eens hard, dan weer zacht maar uit gaat het nog nooit”, legt Han uit. Ook zijn zoon Jasper kwam recent aan boord.

image of

Regenboog

Doorheen de jaren is het productieproces al wat meer geautomatiseerd, maar een aantal belangrijke stappen gebeurt nog steeds met de hand. “Ambachtelijk werken is niet alleen hip, we kunnen daardoor op maat van de klant werken: aanpassingen in maten en kleuren zijn altijd mogelijk”, zegt Han fier. De bakstenen van Vogelensangh zijn natuurproducten waar geen kleurstoffen of engobes aan te pas komen. “Onze kleien worden vier keer gemengd voor ze in de mal gaan. Hoek-, profiel- en andere speciale stenen vormen we met de hand. Daarna laten we ze vijf dagen drogen. In een volgende fase zetten we ze handmatig in pakketten en dan kunnen ze de oven in. Onze stokers lezen het vuur; hun fingerspitzengefühl zegt wanneer ze harder of zachter moeten stoken. Dat is ons vakmanschap! Na tien dagen worden de bakstenen uit de oven gehaald met een heftruck en is het tijd om ze te sorteren per kleur. Een vijftal sorteringen per toren is geen uitzondering. Hoe hoger de bakstenen gestapeld lagen, hoe dichter ze bij het vuur staan en hoe blauwer de kleur. Na elk bakproces krijg je als het ware een regenboog aan bakstenen.” In totaal produceert Vogelensangh meer dan veertig soorten.

image of

Exclusief en authentiek

Dat Vogelensangh een echt familiebedrijf is, net zoals Heylen Ceramics, heeft alleen maar voordelen volgens Han: geen hiërarchie maar wel een platte organisatie waardoor snel schakelen mogelijk is. “Hebben we eens een minder jaar achter de rug, dan aanvaarden we dat maar hoeven we ons niet te verantwoorden naar aandeelhouders. Wij werken vanuit onze emotie en betrokkenheid. Als we op de steenfabriek zijn, gaat ons hart sneller slaan en die passie brengen we graag over naar onze klanten. We leiden ze met plezier rond op onze site, want zien is geloven toch?” De keuze om zich in België door Heylen Ceramics te laten vertegenwoordigen heeft eveneens met het familiale karakter te maken. “Door de korte lijnen zijn deals sneller gesloten. Net zoals wij, mikt Heylen Ceramics bovendien op liefhebbers van authenticiteit, mensen die geen standaardproduct willen maar op zoek zijn naar iets exclusiefs.”

Tot slot: herkent Han zijn eigen bakstenen in één oogopslag? “Jawel hoor. Aan hun randje! Onze stenen zijn niet super strak en hebben een eigen karakter. En of ze nu in een klassieke, dan wel een moderne woning zijn verwerkt: ik herken ze sowieso!”

image of