image of Hogeschoolcampus in Antwerpen

Hogeschoolcampus in Antwerpen

5.500 studenten samen in duurzaamste campus van België
De nieuwe KDG Campus Zuid is een prachtige combinatie van oud en nieuw. Het nieuwe gebouw bevindt zich op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Parein. De belangrijkste onderdelen van dit historische pand zijn behouden en werden mooi opgeknapt. Aan de Brusselstraat en de Troonplaats verrees een nieuwbouw met steenstrips van Heylen Ceramics

image of

De stenen die we oospronkelijk via een onderaannemer wilden bestellen, vielen veel te duur uit. Samen met Heylen Ceramics zochten we naar een oplossing voor dit budgettair probleem. Na een intensieve zoektocht stelden ze ons een combinatievan steenstrips in dezelfde kleurschakeringen voor. Het resultaat: een prachtige, kwalitatieve gevel voor een véél betere prijs.

Dirk Vande Cauter

Aannemer

De campus brengt verschillende opleidingen, de algemene diensten en de studentenvoorzieningen – voorheen verspreid over de stad – van de Karel de Grote Hogeschool samen. Zo’n 5.500 studenten en 500 docenten komen er sinds dit schooljaar dagelijks samen.

Om de industriële baksteenarchitectuur van de Parein-fabriek te kunnen voortzetten in een hedendaagse variant zocht Heylen Ceramics, samen met Stramien & Amsterdams architectenbureau RAU, over heel Europa naar een steen die helemaal in het plaatje past. Geen imitatie maar een invulling met een vergelijkbaar ritme, schaal en materiaal. Zo ontstaat een raster met verticale en horizontale lijnen.

Campus Zuid is een duurzaam, energie- en milieubewust gebouw: de duurzaamste campus van België. In het gebouw zelf wordt gezorgd voor flexibel ruimtegebruik, buitengevels zijn geïsoleerd en er zijn groendaken voorzien. Verder zorgen 935 zonnepanelen zelfs bij bewolkt weer voor energie, werken de toiletten op regenwater en is in het hele gebouw slimme verlichting met bewegingssensoren gebruikt.

image of
image of
image of
image of