image of Nieuwbouwwoning en poolhouse in Opwijk

Nieuwbouwwoning en poolhouse in Opwijk

Uitgebreid overleg tussen bouwheer en architect leidde tot een strak belijnde, vrijstaande woning in Opwijk. Van de straatkant bekeken heeft die een eerder gesloten karakter, maar aan de tuinzijde zorgen grote raampartijen voor een totaal andere indruk. Door een reeks slimme ingrepen baadt het interieur in natuurlijk licht.

Pusta rosta geredceeerd

 • Uitzichtkenmerken

  De stenen worden gevormd door het werpen van klei in een mal. Ze vertonen de typische onregelmatige vormen en nerven van oude, handgevormde stenen.

  Kleur

  Kleurtint

  Paars aubergine

  Oppervlaktetextuur

  Generfd, fijn bezand

  Aspect

  Mat

 • Kleurtint

  Paars aubergine

 • Fabrikant

  Engels Baksteen

 • Formaten

  210x100x50

image of

De bouwheer ging voor een warme woning met een strak uiterlijk, en de pusta rosta-gevelsteen past met zijn ruwe accenten perfect in dat plaatje​

Marc Coppens d’Eeckenbrugge

Architect

“De bouwheer had me gevraagd om een lage-energiewoning te ontwerpen met veel aandacht voor oriëntatie, lichtinval en privacy ten opzichte van de straat en de aanpalende percelen”, vertelt architect Marc Coppens d’Eeckenbrugge.”

“Het was erg belangrijk voor het gezin om natuurlijke materialen te gebruiken. Het huis mocht zeker niet koel aanvoelen, vandaar ook de keuze voor cederhout aan de luifel boven de voordeur, maar ook voor de garagepoort en aan de zijgevel”, licht de architect toe.

image of

Om de inkijk te minimaliseren, hebben we gekozen voor een losstaande muur die de voordeur en de raampartijen op het gelijkvloers afschermt, maar toch het licht tot diep in de woning laat binnendringen.” De bouwheer koos zelf voor de Pusta Rosta-gevelsteen van Steenfabriek Engels, en hun architect kon zich helemaal in die keuze vinden.

image of

De Pusta Rosta is een bezande gevelsteen die perfect in het plaatje past door zijn ruwe accenten. Ik heb zelf voorgesteld om de stenen te lijmen, omdat je op die manier een meer homogene kleur krijgt dan bij voegen. Bij de bouw hebben we geen problemen gehad met deze steen. Hij behoudt zijn kleur heel goed en er waren geen uitbloeiingen bij regenweer. Ik kan er eigenlijk alleen maar positieve zaken over zeggen. Daarom hebben we dezelfde gevelsteen ook gebruikt bij de bouw van het poolhouse, dat later aan het geheel is toegevoegd

image of
image of
image of