Optiek Boury straalt opniew in hartje Wevelgem

Al drie generaties lang is optiek Boury een begrip in het centrum van Wevelgem. Maar toen de winkelruimte in het gekende hoekpand te klein werd, drong een grondige architecturale ingreep zich op. Architect Pol Sileghem boog zich over het vraagstuk en kwam met een inventieve oplossing op de proppen.

Het volledige pand werd – met respect voor de unieke locatie en bestaande inplanting volledig nieuw heropgebouwd.

image of

De keuze viel op een glimmend wit geglazuurde gevelsteenstrip, die als een groot rechthoekig geplooid vlak boven de winkelvitrine zweeft. De zwarte ramen zorgen voor een subtiel accent in de frappante gevelpartij.

Pol Sileghem

Architect

Om de ruimte op het driehoekige perceel maximaal te benutten, werd de winkelruimte deels ondergronds gebracht en naar boven toe opengewerkt. Op de verdieping bleef er op die manier ruimte over voor twee appartementen en een studio.

Voor de gevel van het hernieuwde pand wilden bouwheer en architect een afwerking die het pand uit commercieel belang een opvallend, maar stijvol uiterlijk gaf. En dit op een duurzame manier, die bestand zou zijn tegen vervuiling en slijtage.

image of

De specifieke keuze voor een steenstrip werd nogmaals gemaakt vanuit ruimtebesparend oogpunt. Door de streenstrips te verlijmen op het isolatiemateraal (dat op zijn beurt op een klassiek spouwblad werd bevestigd), kon er 10 cm binnenruimte worden gewonnen ten opzichte van een klassieke gevelopbouw met volle baksteen.

Aangezien de gevelpartij vooraf volledig digitaal werd uitgetekend, inclusief raampartijen met maatafspraak, was de uitstrekende maatvastheid van de gekozen steenstrips een aanzienlijk pluspunt.

image of
image of
image of

De keuze voor steenstrips gaf ons de soliditeit van een klassieke baksteen, gekoppeld aan optimale mogelijkheden voor het benutten van de beschikbare ruimte. Zowel vanuit esthetisch als technisch oogpunt, draagt deze oplossing sterk onze voorkeur weg in vergelijking met bijvoorbeeld een gevelpleister, die minder geschikt is voor ons klimaat.

Pol Sileghem

Architect