Samenspel van eerlijke materialen

Dit is nu wat we noemen: wonen in het groen. Op een boogscheut van de Kalmthoutse heide en grenzend aan het militair domein van Brasschaat, bouwde architecte Eva Koch voor de tweede keer haar eigen gezinswoning. Ze woont én werkt er tussen de bomen.

Murano HS

 • Uitzichtkenmerken

  De stenen worden gevormd door het afsnijden van een hoeveelheid klei van een geperste streng. Een strak afgelijnde heel regelmatige vorm wordt bekomen.

  Kleur

  Kleurtint

  Witcreme geengobeerd met bruine nuances door kolensintering.

  Oppervlaktetextuur

  Lichtruwe structuur, kolen gesinterd.

  Uitzicht

  Genuanceerd, mat en ruw

 • Wateropname

  ≤ 6%

 • Kleurtint

  Witcreme geengobeerd met bruine nuances door kolensintering.

 • Fabrikant

  Hagemeister

 • Formaten

  290x90x51, 240x115x52, 210x100x50

image of

Doordat we met patio’s hebben gewerkt, kijken we in elke ruimte uit op onze gevels. We wilden lichte en frisse bakstenen die passen in een natuurlijke omgeving.

“Ons vorige huis ligt amper twee kilometer verder van hier. Het was volledig af en daardoor begon het bij mij weer te kriebelen (lacht). Bovendien wou ik mijn architectenkantoor uitbreiden en daar had ik meer ruimte voor nodig”, steekt Eva Koch van wal. De bouwpercelen zijn in deze regio schaars maar wel heel gegeerd, dus wachtte ze geduldig af tot er een geschikt stuk grond te koop kwam. “Ik zag meteen veel ontwerpvrijheid in de perceelbreedte van maar liefst veertig meter. Dat de tuin naar het noorden gericht was, zouden velen nadelig vinden, maar ik wist wel dat ik er nog iets mee zou kunnen doen.”

image of

Onder de kruinen

Een huis ontwerpen dat tussen de bomen zal staan, vergt een speciale aanpak. “Eigenlijk is mijn ontwerp grotendeels door de omgeving bepaald. Zo hield ik rekening met alle aanwezige loofbomen en de mooiste naaldbomen en deed ik het huis daar mooi tussen passen. Door de woning laag te houden, blijven we ook mooi onder de kruinen. De verdieping met het nachtgedeelte voor de kinderen positioneerde ik op een plek waar alleen dode naaldbomen stonden. Door al deze ingrepen hebben we amper moeten kappen.”

image of

Twee patios

Eva’s kantoor moest niet alleen groot genoeg zijn voor twee extra medewerkers, het moest ook duidelijk afgegrensd zijn van het privégedeelte. Werken doet ze aan de straatzijde, wonen aan de achterkant. De toegang naar de twee entiteiten is gemeenschappelijk, maar voor de rest zijn ze nauwelijks met elkaar verbonden. “Er zijn twee patio’s en één daarvan scheidt mijn kantoor van onze woning. Ik heb met patio’s gewerkt om het daglicht van de straatzijde naar binnen te brengen, toch wel nodig in een huis dat naar het noorden gericht is én tussen de bomen staat.” Een neveneffect van de patio’s is dat Eva en haar gezin zowel in de keuken, de woonkamer als de zitruimte zicht hebben op hun buitenmuren. De baksteenkeuze was dus cruciaal.

image of

Tijdloos karakter

“Ik hou echt van bakstenen omdat ze gemaakt worden met klei, een puur materiaal. Veel kleuren kunnen me bekoren, maar hier mocht het een lichte en frisse tint zijn, opnieuw door de oriëntatie maar ook omdat we geen contrast wilden tussen de witte binnenmuren en de buitenmuren aangezien die visueel toch in elkaar overgaan.” Een ander belangrijk criterium was een lage wateropname om vergroening tegen te gaan. Eva was meteen verkocht toen ze de Murano van Heylen zag. “Deze baksteen heeft het allemaal: karakter, verschillende kleurschakeringen en roestvegen die mooi zouden aansluiten op ons bronskleurig schrijnwerk.” Het schrijnwerk is van geanodiseerd aluminium, dat is aluminium dat geen coating krijgt maar wel een behandeling waardoor een oxidelaag wordt gevormd die het aluminium beschermt. “Het is eveneens een eerlijk materiaal. Wij kozen voor bronzige tint omdat het -afhankelijk van het zonlicht- een eerder groene of bruine schijn krijgt en dat past bij de bomen. Zwart schrijnwerk zie je nu heel vaak, ik wou iets anders.” Ook de oprit heeft een naturelle kleur, gemaakt van beton zonder pigment, net zoals de plint die het huis optilt in het bos. “Door met zo min mogelijk verschillende materialen te werken binnen een eenvoudige vormgeving, kreeg onze woning een tijdloos karakter.

image of

Horizontaliteit

Eva heeft een zwak voor woningen die werden gebouwd tijdens het interbellum. De combinatie van een lange baksteen met een klassiek staand klezorenverband is een knipoog naar de architectuur van de jaren dertig. “Ik wou de horizontaliteit maximaal benadrukken, vandaar ook de keuze om de lintvoegen wel op te voegen met een witte zandcementvoeg en de kopvoegen niet. Ook het zandcement is naturel, zonder toegevoegd pigment. De voegen verzachten het geheel en geven ons huis een rustige uitstraling.

Deze baksteen heeft het allemaal: karakter, verschillende kleurschakeringen en roestvegen die mooi aansluiten op ons bronskleurig schrijnwerk

Eva Koch