Engels Baksteen

Steenfabriek Engels bestaat sinds 1913 en breidde veertien jaar geleden fors uit met de overname van een tweede fabriek. Sindsdien komen niet alleen in Panningen maar dus ook in Oeffelt kwaliteitsvolle en ambachtelijke bakstenen uit geavanceerde tunnelovens.

image of Engels Baksteen
"
image of

“De productie blijft in stijgende lijn gaan”, zegt Len Verstappen. Zeker de overname van de steenfabriek in Oeffelt heeft het familiebedrijf -dat inmiddels 46 werknemers telt- een enorme boost gegeven. “In Panningen maken we  handvorm stenen, in Oeffelt handvorm en vormbak en dan is er nog de Tighel Brik, een onbezande baksteen die het best gedijt in een moderne bouwstijl. Hij heeft een strakke aanblik en is enorm populair. We begonnen kort na de overname van de tweede fabriek met de productie ervan”, gaat Len verder. Innoveren zit in het DNA van steenfabriek Engels. Vanaf een bestelling van meer dan 200 000 stenen, kan een klant zelfs op maatwerk rekenen. Door te variëren met de grondstoffen en manieren van afstoken zijn tal van resultaten en nuances mogelijk. Er zijn twee formaten en een waaier aan kleuren. Goed voor in totaal zo’n 130-tal verschillende soorten bakstenen.

image of

100% natuurlijk

Hoewel de productie inmiddels volledig machinaal is geworden, bleven de bakstenen van Engels hun ambachtelijke karakter van weleer behouden. Ze zijn nog steeds 100% natuurlijk. “We gebruiken geen pigmenten maar alleen natuurlijke grondstoffen en die staan garant voor kwaliteit: verschillende soorten klei en zand, vermalen natuursteen en metaaloxides. De bakstenen behouden hierdoor voor altijd hun kleur. En de handgevormde stenen mogen dan nu wel automatisch in een mal terecht komen, toch hebben ze nog steeds hun herkenbare nerf.

image of

Iedereen dicht bij het vuur

“Onze sterkste troef is dat we een zeer goede kwaliteit aan een hele faire prijs kunnen aanbieden. Als familiebedrijf staan we garant voor korte lijnen en een heel persoonlijke service. Iedereen werkt hier ‘dicht bij het vuur’ zoals wij dat zeggen. En de drie zaakvoerders, allen afkomstig van de familie Engels, steken elke dag zelf de handen uit de mouwen. Waar zie je dat nog?” Beslissingen worden bij wijze van spreken gemaakt aan het koffieautomaat en niet op vergaderingen, zo gaan de zaken snel vooruit. Nog een voordeel van een familiebedrijf is de grote stock op de sites. “Iedereen, of je nu één pallet dan wel 200 000 bakstenen wil, proberen we te bedienen vanuit onze voorraad. Een groot bedrijf is daarin beperkter”, weet Len.

image of

Werken aan de toekomst

Toen Engels destijds naar een verdeler zocht in België, kozen ze met volle overtuiging voor Heylen. “Het moést een familiebedrijf zijn, vonden we. Net zoals bij ons zien we in Heylen een jonge generatie klaar staan die hard werkt aan de toekomst en op de juiste manier doorzet. Door die parallellen tussen onze bedrijven verloopt de samenwerking echt heel goed.”

image of
image of
image of