Heylen Ceramics

Midden in het hart van de Rupelstreek haalt de familie Heylen al generaties lang het beste uit wat klei te bieden heeft. De huidige generatie steunt op 3 generaties kennis van gevelsteen en dakpannen om vandaag de bouwoplossingen van morgen te creëren. Heylen Ceramics biedt een ruim assortiment in eigen oven gesmoorde Belgische gevelstenen aan. Deze specialiteit, waarmee we precies het midden vinden tussen trend en traditie, levert een bijzonder ruim scala aan genuanceerde schakeringen en grijstinten op, waarmee we visuele effecten op maat kunnen creëren.

image of Heylen Ceramics
"
image of

Belgische specialiteit: gesmoorde gevelstenen en dakpannen

Naast gevelstenen in talloze grijstinten, bieden we ook dakpannen aan die we in onze oven bewerken volgens dezelfde techniek van het blauwsmoren. Dankzij hun genuanceerde kleurschakering en veelzijdige toepassingsmogelijkheden zijn onze gesmoorde pannen een veelgevraagd product, zowel voor renovatie als voor nieuw- en villabouw.

Blauwsmoren is gespecialiseerde techniek waarmee baksteen in talloze grijstinten wordt gecreëerd. Hier bewijst baksteen als nergens anders zijn veelzijdigheid: van oertraditioneel tot hypermodern. Gesmoorde dakpannen worden ook vandaag nog door veel architecten graag gebruikt.

image of

Wandelaars en fietsers kunnen ervan meespreken: het gezicht van de Rupelstreek is er één dat je nooit meer vergeet. Dat komt omdat dit lapje grond als géén ander werd geboetseerd door eeuwenlange kleiwinning en de fabricage van bakstenen, dakpannen en tegels. Op 4562 ha langs de rechteroever van de Rupel, amper 30 km van Brussel, ontstond door leven en werken van ettelijke generaties steenmakers een uniek landschap. Zij ’tekenden’ een industrieel decor dat uniek is in de wereld.

image of

In steenbakkersdorpen als Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Terhagen en Rumst liggen talloze kleiputten met ruïnes van verlaten steenbakkerijen. Ook scheepstimmerwerven, glasfabrieken, graanmaalderijen en brouwerijen lieten hun sporen na. Toch klopt hier ook vandaag nog het hart van een ‘nieuwe’ steennijverheid: gemoderniseerd, geprofessionaliseerd en volledig afgestemd op wat architecten en bouwheren vandaag verwachten. De productie van en handel in keramische bouwmaterialen is een sector geworden die zichzelf voortdurend heruitvindt, met een gevarieerd assortiment en eigentijdse bouwoplossingen tot gevolg.

image of