Apotheek met allure

Geen architectuurliefhebber die zomaar voorbij gaat aan de nieuwbouw apotheek in de dorpskern van Belsele, een bruisende deelgemeente van Sint-Niklaas. Mede dankzij hun afwerking met chippermortel ogen de blanke buitengevels heel bijzonde

image of Apotheek met allure

Om het gewenste resultaat te verkrijgen hebben we de aannemer gevraagd ‘slordig’ te metsen. Zo bleven de bakstenen te zien en kregen de buitenmuren een ruwe uitstraling dankzij de chippermortel

Wannes Philips

Caan Architecten

De inwoners van de Sint-Niklaase deelgemeente Belsele kunnen hun medicijnen voortaan halen in een gloednieuw statig gebouw op het gemeenteplein. Wat meteen opvalt, is de hoogte van de eerste verdieping die het pand een zekere grootsheid geeft. “De apotheek moest naast balies, preparatiezones en uitstalrekken een automatische verdeelrobot hebben. Door de aanzienlijke hoogte van de robot, hebben we de gelijkvloerse verdieping zo hoog moeten maken”, legt architect Wannes Philips van CAAN architecten uit Gent uit. Boven de apotheek zijn nog twee verdiepingen met een ‘normale hoogte’, dat zijn appartementen.

image of

Chipperen

“Een handelsmerk van ons kantoor is soberheid. Ook deze bouwheer wou een sober project. Dat zie je onder meer aan de gekozen materialen: een gechipperde gevelsteen gecombineerd met wit geschilderd houten buitenschrijnwerk.” Chipperen is een bewerking waarbij een gevel met een speciale mortel wordt afgewerkt. Deze geveltechniek is genoemd naar de Britse architect David Chipperfield en houdt in dat ruw gemetste gevels een egale en duurzame afwerkingslaag krijgen die de achterliggende bakstenen toch nog laten zien. Heylen werkte hiervoor samen met fabrikant DAAS. xDe baksteen die ze ontwikkelden, heeft specifieke D-coat die een goede hechting van de chippermortel mogelijk maakt.

image of

Hoekpand

“Omdat het perceel niet op één lijn staat met de andere gebouwen op het plein, maar er uit springt, kreeg het de status van een hoekperceel”, gaat Wannes verder. “Hierdoor konden we drie bouwlagen realiseren op de hoek, conform de recent bebouwde hoekpercelen in de omgeving. Ter hoogte van de aansluiting met de aanpalende buur sprongen we dan terug naar twee verdiepingen. Opdat die overgang niet te bruusk zou zijn, voorzagen we een sprong in de kroonlijst. De dakverdieping is dus gedeeltelijk naar achter getrokken waardoor de aansluiting met de bestaande gevelrij zachter werd. Het hoger gedeelte geeft het gebouw de kracht die een hoekpand op een gemeenteplein wel mag -of misschien zelfs moét- hebben.

image of

Repetitie in de gevel

In de straat staan meerdere statige gebouwen met traveeën. Dat zijn identieke vakken die worden gemarkeerd met architecturale elementen (zoals bogen, openingen, pilasters of gewelven) die zich herhalen. Ze inspireerden Wannes en zijn collega’s om ook de gevels van de apotheek repetitief te maken aan de hand van openingen. Die kregen verschillende invullingen, gaande van ramen tot opvulmetselwerk en terrassen die het gebouw extra diepte geven.

“Een handelsmerk van ons kantoor is soberheid. Ook deze bouwheer wou een sober project. Dat zie je onder meer aan de gekozen materialen: een gechipperde gevelsteen gecombineerd met wit geschilderd houten buitenschrijnwerk.” Chipperen is een bewerking waarbij een gevel met een speciale mortel wordt afgewerkt. Deze geveltechniek is genoemd naar de Britse architect David Chipperfield en houdt in dat ruw gemetste gevels een egale en duurzame afwerkingslaag krijgen die de achterliggende bakstenen toch nog laten zien. Heylen werkte hiervoor samen met fabrikant DAAS. De baksteen die ze ontwikkelden, heeft specifieke D-coat die een goede hechting van de chippermortel mogelijk maakt.

image of Apotheek met allure

Slordig metselwerk gevraagd

“Voor ons was het belangrijk dat de gevelstenen na het aanbrengen van de chippermortel nog goed zichtbaar zouden zijn. Om het gewenste resultaat te verkrijgen hebben we de aannemer gevraagd ‘slordig’ te metsen. Zo bleven de bakstenen te zien en kregen de buitenmuren een ruwe uitstraling na het aanbrengen van de chippermortel. Omdat de gevelafwerking zo sprekend is voor het project en het de bedoeling was een sober gebouw te realiseren, hebben we verder geen uitgesproken materialen gebruikt.” De witte blokramen en balustrades zorgen voor subtiele accenten en de betonnen raamdorpels zijn gemaakt in dezelfde kleurtint als de chippermortel. Ook de overdekte inkom en het inpandige terras op de verdieping zijn in het wit afgewerkt, meegaand met het buitenschrijnwerk. Of hoe naar de apotheek gaan in Belsele een architecturale belevenis werd.