De toren van Beerse

Hoe moeten we in Vlaanderen omgaan met ruimte? TRiAS Architecten biedt een antwoord met hun nieuwbouwproject op een druk kruispunt in Beerse. Hier worden wonen, ontmoeten en werken harmonieus gecombineerd. De baksteenarchitectuur verwijst naar de rijke geschiedenis van de lokale baksteenindustrie. De inwoners van Beerse hebben nu weer een bakstenen toren, maar deze keer een waarin ze kunnen wonen.

image of

“Veel mensen in de regio hebben een zekere affiniteit met baksteen. We wilden een bakstenen sculptuur ontwerpen die verwijst naar de historische ringovens.”

Tom Reynders

Om U tegen te zeggen

“We zijn heel actief in stadsontwikkelingsprojecten”, vertelt Tom Reynders, zaakvoerder bij TRiAS Architecten. “Op deze locatie stond vroeger een tankstation dat iedereen in de streek kende. Na de sluiting van het tankstation zijn we aan de slag gegaan met deze halve hectare grote site, die initieel enkele bouwkavels omvatte. Ontwerpoverleg met verschillende instanties en stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek hebben geleid tot deze mooie realisatie. Het resultaat is een gebouw in de vorm van een grote U, met een hoogteaccent op het kruispunt”.

image of

Ringovens

Beerse en de omliggende regio staan bekend om hun baksteenindustrie, waar klei in ringovens werd gebakken. Slechts enkele van deze ringovens zijn nog bewaard gebleven in Vlaanderen. “Veel mensen in de regio hebben een zekere affiniteit met baksteen. We wilden een bakstenen sculptuur ontwerpen die verwijst naar de historische ringovens”, vertelt Tom Reynders. Zo kwam Heylen Ceramics in beeld. “De vertaling van het concept naar de juiste materialen was voor ons cruciaal”, zegt Joris Verelst van Heylen Ceramics. “We stelden een strakke, hedendaagse baksteen met een lage wateropname van slechts 6% voor. Rond de grijze klei is een witte engobe aangebracht voordat de steen op 1100 °C werd gebakken, waardoor de kleur in de steen is ingebakken. De keuze voor deze kwalitatieve gevelsteen met lage wateropname was slim, vooral langs deze drukke verkeersader en in een gebouw met veel detaillering,” aldus Joris. “Dit in combinatie met eveneens een gunstige prijs”, vult Tom aan.

image of

Het beste van twee werelden

“Deze gevelsteen combineert het beste van twee werelden. Tijdens onze zoektocht hebben we staalpanelen gemaakt met verschillende gevelsteenvoorstellen en voegen. Op basis van deze stalen werden door de architect de juiste kleuren voor ramen en voegen gekozen, perfect passend bij de gevelsteen. Uiteindelijk kwamen we uit bij de ‘Ceres Textured’. Dit was spannend omdat er nog weinig referentieprojecten waren. De architect en opdrachtgever  waren ervan overtuigd dat dit een goede keuze zou zijn. De steen oogt fris en warm en weerkaatst het licht prachtig. Ik ben trots dat Heylen Ceramics haar steentje heeft mogen bijdragen aan dit mooie project”, zegt Joris.

image of

Ontdek deze gevelsteen in onze showroom

De stenen worden gevormd door een hoeveelheid klei van een geperste streng af te snijden. Dit resulteert in gevelstenen met een strak afgelijnde en zeer regelmatige vorm.