image of Het grootste passieve kantoorgebouw van België

Het grootste passieve kantoorgebouw van België

België’s grootste passieve kantoorgebouw staat sinds kot in Brussel, meer bepaald op de Tour & Taxis-site in de Brusselse kanaalzone. In het nieuwe overheidsgebouw ‘De Meander’ – gaan 2.600 ambtenaren aan het werk.

Bij elk project gaan we samen met de architect op zoek naar bouwmaterialen die het totaalidee van het gebouw weerspiegelen. Op technisch én esthetisch gebied, maar ook op het vlak van duurzaamheid.

Joris Verelst

Heylen Ceramics

De prestigieuze bureaus Neutelings Riedijk Architecten (bekend van o.a. het MAS in Antwerpen) en Conix RBDM Architecten kozen voor een gevelsteen van de Nederlandse steenfabrikant Daas Baksteen: een fabrikant die in België exclusief verdeeld wordt door Heylen Ceramics.

image of

Het nieuwe Vlaamse Administratieve centrum zal een duurzaamheidsniveau van 4 sterren behalen. Daarmee voldoet de Meander ruimschoots aan de nieuwe normen die het Brussels gewest oplegt.

Heylen Ceramics liet zich door de duurzaamheidsgedachte inspireren om op zijn beurt met een primeur uit te pakken. De volledige partij gevelsteen werd niet via wegvervoer, maar via waterwegen van Nijmegen naar Brussel vervoerd. Een logistieke operatie die uniek is omwille van haar omvang, maar vooral ook omwille van haar bewust milieuvriendelijke karakter.

Dankzij deze creatieve en duurzame transportoplossing wisten we zo’n 110 vrachtwagenritten van Nijmegen naar Brussel uit te sparen. Een initiatief dat ook in de media niet onopgemerkt bleef.

image of
image of
image of

Een bijzondere architectuur voor een bijzonder gebouw, daar hoort ook een bijzondere kijk op bouwmaterialen bij. Het idee om ook over het transport ‘out-of-the-box’ na te denken, kwam dan ook meteen bij ons op. Deze logistieke uitdaging bewijst dat de handelaar een belangrijke schakel kan zijn in het constructief nadenken over duurzaam bouwen

Matthias Pittoors

Heylen Ceramics