Het perfecte plaatje

Voor de afwerking van hun zwembad wilden Anke en Philippe een atypisch materiaal. Tijdens een reis in Spanje kwamen ze op het idee om met boorden in slanke terracottakleurige gevelstenen te werken. Bij Heylen Ceramics vonden ze het perfecte product: de Manual Rojo, een steen die nog op de meest ambachtelijke wijze wordt gemaakt

image of
image of

Het gebeurt heel vaak dat particulieren bij Heylen Ceramics aankloppen met een bijzondere vraag. Zo ook Anke en Philippe die op zoek waren naar een gevelsteen voor de afwerking van hun splinternieuw zwembad. “Dergelijke speciale projecten vinden wij heel fijn om te doen. We zien het als een uitdaging om samen met de eindklanten op zoek te gaan naar dat ene artikel uit ons gamma dat helemaal aan hun wensen voldoet”, zegt Matthias Pittoors. Anke en Philippe hadden een duidelijk beeld van hun ‘droomzwembad’, maar voor de hand liggend kan je hun keuze niet noemen. “Naast ons zwembad ligt een schuur die we recent hebben gerenoveerd met populieren planken en oude Boomse dakpannen, naar het historisch model van de schuur. Daar hoorde volgens ons geen arduin, polybeton of prefab boordstenen bij maar wel een ruw en aards materiaal”, legt eigenaar Philippe uit.

image of

Handgevormd

De keuze voor Heylen Ceramics noemt Philippe ‘logisch’. “Wij wilden iets atypisch en zij bieden nicheproducten aan. Hun aanbod is divers en uitgebreid waardoor het niet eenvoudig was een keuze te maken. Gelukkig was Matthias er om ons te helpen elimineren en voorbeelden te tonen van soortgelijke projecten.” In de showroom werd het Matthias snel duidelijk dat Anke en Philippe een voorkeur hadden voor ambachtelijke handgevormde gevelstenen in een slanke vorm. Hij stelde hen voor drie verschillende stalen in diverse kleuren uit dat gamma mee naar huis te nemen. “Die legden we bij ons zwembad om te zien welke het best matchen met het helderblauwe water. We wilden ook weten hoe ze ogen als de zon erop valt, als ze nat zijn… Na een dag was het voor ons duidelijk dat het de Manual Rojo moest zijn.” Anke en Philippe kozen voor een terracottakleurige steen met weinig schakeringen omdat de textuur al zeer divers is en ze toch een rustig en uniform eindresultaat wilden. Donkere kleuren zoals blauw gesmoorde tinten vielen af omdat die te warm worden door de zon.

image of

Verschillende legverbanden

De Manual Rojo is een gevelsteen die in Spanje wordt gemaakt. “In tegenstelling tot in België zijn daar nog veel ringovens op kolen actief. Die geven meer karakter en grilligheid aan de stenen dan een moderne tunneloven”, weet Matthias. Wat in dit project ook niet onbelangrijk was, is dat de Manual Rojo tot in de massa gekleurd is. “Omdat het zwembad veertig centimeter boven het maaiveld komt leek het ons mooi een blokeffect te creëren en met verschillende legverbanden te werken. De aannemer moest de gevelstenen dus kunnen slijpen en ze zowel op hun zijkant als plat kunnen leggen”, verduidelijkt Philippe. Stenen met een toplaag of coating die je nu vaak ziet, maken dergelijke creatieve toepassingen niet mogelijk.

De aannemer verkoos de gevelstenen te verlijmen in plaats van te voegen waardoor het geheel er nòg ambachtelijker uitziet. “Voegen worden groen na verloop van tijd en kunnen loskomen als je ze schoonmaakt met een hogedrukreiniger”, weet Philippe. Over vergroening gesproken: onderhoud is uiteraard nodig, maar door de gevelstenen met hydrofuge te behandelen werd dat hier tot een minimum herleid.

image of

Pinterestplaatje

Beide partijen kijken terug op een hele fijne samenwerking. “Dit project toont aan dat particulieren ook zonder architect welkom zijn bij ons. Grote of kleine projecten, niets is ons te complex”, besluit Matthias. En Anke en Philippe? Die zijn heel blij met het perfecte plaatje achter in hun tuin.

Beide partijen kijken terug op een hele fijne samenwerking. “Dit project toont aan dat particulieren ook zonder architect welkom zijn bij ons. Grote of kleine projecten, niets is ons te complex”, besluit Matthias. En Anke en Philippe? Die zijn heel blij met het perfecte plaatje achter in hun tuin. “Door de gevelstenen te verlijmen krijgen we een geheel dat er nòg ambachtelijker uitziet.”