In de schaduw van de Sint-Romboutstoren

De leerlingen van de Technische School Mechelen of kortweg TS.Mechelen hebben maar wat geluk! Sinds 1 september 2020 krijgen ze les in een architecturaal hoogstandje met zicht op de trots van hun stad: de Sint-Romboutstoren. awg architecten uit Antwerpen stond in voor het ontwerp en ging heel creatief om met de Alabama bakstenen van Heylen Ceramics.

image of

We zetten ze op hun zijkant waardoor we het pand nog beter konden isoleren

Scholen van Morgen is een programma van de Vlaamse overheid en AG Real Estate waarbij 182 nieuwe schoolgebouwen worden gebouwd en vervolgens dertig jaar lang door de aannemer worden onderhouden. Eén daarvan is ontworpen door awg architecten uit Antwerpen voor TS.Mechelen, een technische middelbare school in het hart van de stad. “Hoewel dit het pilootproject van Scholen van Morgen was, is het toch nagenoeg als laatste opgeleverd. Het was een bouwproces van lange duur: het nieuwe gebouw is hoger geworden dan het oude en dat zagen een aantal buurtbewoners liever niet gebeuren”, zegt Ilse Van Berendoncks van awg architecten. “We hebben er wel alles aan gedaan om geen inbreuk te plegen op hun privacy.”

image of

Gespiegeld aan travertin

Vier betonnen wanden vormen de structuur van het nieuwe gebouw. De eerste lagen werden ter plaatse gestort, hogerop is de gevelschil geprefabriceerd. Als architecten konden Ilse en haar collega’s geen definitieve beslissingen nemen betreffende de materialen. Dat was de taak van de aannemer. “We hebben gestreden voor de Alabama van Deppe voor Heylen Ceramics en zijn blij dat deze baksteen is gekozen! Net omdat het AB-straatje zo smal is, hadden we een voorkeur voor een lichte steen. Bovendien is het gebouw aan de overkant van travertin en daar spiegelden we ons aan. De baksteen moest een textuur hebben, er mocht leven in zitten. Bij awg architecten ligt de Alabama als staal, ze gebruikten hem ook al eens in een ander project. “We gaan vaak langs bij Heylen Ceramics om bakstenen te selecteren die we dan voorstellen aan de bouwheer. Het assortiment is groot en de service is heel goed: ze helpen mee zoeken naar wat we willen.” Om geld te besparen bedachten de architecten een manier om minder bakstenen te gebruiken: de stenen werden op hun zijkant of staand gemetseld. Een tweede voordeel is dat de spouwen hierdoor breder werden en de buitengevels nog beter geïsoleerd konden worden wat dan weer als muziek in de oren klonk bij de schooldirectie.

image of

Spielerei

Eveneens kostenbesparend zijn de definitieve mortelvoegen, navoegen was niet nodig. “De volledige schil -inclusief de plafonds en de dorpels- is volledig uitgevoerd in bakstenen en daar zijn we blij om. Door de dorpels waterbestendig te behandelen zijn ze niet langer kwetsbaar.” Op de gelijkvloerse en eerste verdieping bevinden zich de administratieve en ondersteunende diensten. Op deze niveaus zien we hier en daar bakstenen in claustraverband. “Zo krijgen deze lokalen voldoende licht binnen terwijl inkijk wordt vermeden”, legt Ilse uit. “Verder hebben we ook wat spielerei toegevoegd door vlakken in de gevels te voorzien waarin stenen naar buiten gedraaid staan. Zo geven we een accent aan een aantal hoeken van het gebouw.”

image of

Stevig visitekaartje

Deze nieuwbouw is de eerste fase van een grondige reorganisatie van het gebouwencomplex van TS.Mechelen en geeft de school alvast een stevig visitekaartje. “Om de nabijheid van de Sint-Romboutstoren extra in de verf te zetten lieten we op een van de raampartijen aan de inkom een tekst over de stad Mechelen aanbrengen. Passanten die erdoor kijken, zien er naarstige leerlingen aan het werk.”

image of

Centrale buitenpatio

De mensen van de school werden nauw betrokken bij de ontwerpfase. Ze droomden van een schoolgebouw met een sobere, moderne, strakke, zakelijk-technische, overzichtelijke en open uitstraling. Prioritair waren de efficiëntie, de flexibiliteit en het gebruiksrendement. De dicht bebouwde stedelijke omgeving vormde een uitdaging voor de architecten. Het schoolgebouw ligt op de hoek van het Jef Denynplein en het nauwe AB-straatje en mocht de kroonlijsten van de buren niet overschrijden terwijl het wel 32 klaslokalen moest bevatten. “Dat losten we op door de derde en vierde verdieping meer naar achter te plaatsen. Vanop straat zie je eigenlijk niet hoe hoog het gebouw werkelijk is. Vanaf niveau twee kijken de klassen uit op een centrale buitenpatio die licht geeft aan de onderliggende dubbelhoge polyvalente ruimte, ook wel het ‘atrium’ genoemd. De grote inkompartij aan het AB-straatje is naar achter getrokken waardoor een overdekte buitenruimte ontstaat die wat licht en ruimte geeft aan het smalle straatje.”

Er is amper warmteverlies

Ilse