Liefde op het eerste gezicht

‘Eureka!’ moeten Jonas en Sarah gedacht hebben toen ze de Montolivo voor het eerst zagen. Hun zoektocht naar de perfecte gevelsteen had best wat voeten in de aarde gehad: de kleurnuances, de aanblik, het formaat… alles moest kloppen. Gelukkig mochten ze van de fabrikant nog een aantal factoren zelf bepalen. 

Montolivo

 • Uitzichtkenmerken

  De stenen worden gevormd door het werpen van klei in een mal. Ze vertonen de typische onregelmatige vormen en nerven van oude, handgevormde stenen.

  Kleur

  Kleurtint

  Donker rood met paarse nuances

  Oppervlaktetextuur

  Generfd, fijn bezand

  Aspect

  Mat

 • Wateropname

  16%

 • Kleurtint

  Donker rood met paarse nuances

 • Fabrikant

  Klinkers

 • Formaten

  210x100x50, 240x100x40, 210x100x65

image of

De woning in het heuvelachtige Bekkevoort die architecten Jonas Wollants en Sarah François voor zichzelf ontwierpen is in meerdere opzichten bijzonder. Allereerst is er de gevelbreedte van het huis: maar liefst tweeëndertig meter. “Ons perceel is zeventig meter en bevindt zich drie meter boven de straat. Hierdoor konden we niet alleen in de breedte ontwerpen, we konden ook grote raampartijen aan de voorzijde voorzien doordat we op deze hoogte sowieso van privacy genieten. Zo ontstonden mooie doorzichten”, legt Jonas uit. Hij en Sarah ontwerpen quasi uitsluitend vrijstaande nieuwbouwwoningen, bij voorkeur in gevelstenen. “Gevelstenen horen bij de Vlaamse bouwtraditie, ze zijn tijdloos en behouden hun charme doorheen de jaren”, gaat Jonas verder. Hoeft het dan nog gezegd dat ze voor hun eigen woning ook vrijwel meteen op zoek gingen naar het perfecte exemplaar?

image of

Een fifty fifty mengeling

Die zoektocht had best wat voeten in de aarde. Het architectenkoppel wou een ambachtelijk karakter, mooie kleurschakeringen en een lang formaat die de horizontaliteit van hun huis moest benadrukken. “In de showroom deed Matthias een aantal voorstellen en hij gaf ons ook meteen heel wat referenties. We bezochten ze allemaal maar geen enkele steen kon ons helemaal bekoren; we misten nuances, imperfecties, ruwheid… tot we de laatste op ons lijstje ontdekten: de Montolivo. Al van in de verte zag ik dat het raak was. Het was liefde op het eerste gezicht!”, zegt Sarah. De Montolivo is een fifty fifty mengeling van twee stenen: de Pisa en de Trapani. Door die twee verschillende kleisoorten is er sprake van zowel rode als paarse kleurnuances en die combinatie sluit volgens de architecten perfect aan bij de omgeving. “We wilden geen groot contrast, dat zou potsierlijk zijn geweest. Ons huis moest opgaan in het landschap”, legt Sarah uit.

image of

Zout op de klei

Voor Matthias Pittoors was dit een bijzonder project omdat hij samen met het koppel bij de fabrikant Klinkers in Maastricht kon langsgaan. “Sarah en Jonas waren er meer dan welkom en konden zelfs de kleur van de Montolivo laten aanpassen naar hun wensen. Hun stenen werden dichter bij het vuur gezet opdat ze nog een tikkeltje donkerder zouden zijn. Typerend voor Klinkers is dat ze met een vlamoven werken en dat het bakken van de stenen maar liefst twee weken duurt. Sarah en Jonas waren erbij toen hun stenen uit de oven kwamen, een bijzonder moment. Bovendien wordt er zout op de gedroogde gevelsteen gegooid voor het bakproces begint. Dat alles geeft de Montolivo veel kleurnuances. Na het bakken gaan de stenen naar een sorteerhal waar ze met de hand op kleur worden gesorteerd en eventueel gemengd. Ook bij het sorteren was het koppel aanwezig. “Dat we tal van factoren zelf in de hand hadden, is uniek. We stonden in nauw contact met de fabriekscoördinator voor wie geen vraag te veel was. Integendeel, hij vond onze bezoekjes zelfs plezant”, lacht Jonas.

De stenen worden gevormd door het werpen van klei in een mal. Ze vertonen de typische onregelmatige vormen en nerven van oude, handgevormde stenen.

Jonas Wollants en Sarah François

Architecten