Strak versus organisch

De eigenaars van dit vierkant perceel in een bosrijke omgeving droomden van een hedendaagse woning in een natuurlijke en lichte kleur. Ook een zwembad en poolhouse stonden op hun verlanglijstje. Lynn Pieters van LV-architecten ontwierp een warm huis met open patio en overdekt terras als overgang tussen binnen en buiten. Paris Smoked, een lichtgrijze gesmoorde gevelsteen van Heylen Ceramics, zorgt voor de gewenste genuanceerde en naturelle look. Deze wasserstrich baksteen met zachte lijnen vormt bovendien een geslaagd huwelijk met het zwarte aluminium schrijnwerk. Van een mooi contrast gesproken!

Paris 500 smoked

 • Uitzichtkenmerken

  Tafelpers productie. De gevelsteen wordt gevormd door een homp klei door stansgaten in een ronde tafel heen te persen. Elk stansgat in de tafel heeft de vorm van een steen. De omvang van het stansgat bepaalt de afmeting de steen. Aansluitend wordt de klei nageperst.

  Kleur

  Kleurtint

  Lichtgrijs tot wit

  Oppervlaktetextuur

  Onbezand, typische oppervlaktestructuur van een met water ontkiste steen.

  Aspect

  Mat

  Uitzicht

  Genuanceerd – mat – onbezand – typische oppervlaktestructuur van een met water ontkiste steen

 • Wateropname

  ≤ 10%

 • Kleurtint

  Lichtgrijs tot wit

image of
image of

Twee patio’s

“Wij hebben een vaste manier van werken: tijdens het eerste gesprek met onze klanten vragen we al naar een moodboard” steekt Luk Vorsselmans -oprichter en gedelegeerd bestuurder van LV-architecten- van wal. Zijn kantoor telt 32 medewerkers en een daarvan is Lynn Pieters. Zij is de architecte die dit project in ’s-Gravenwezel ontwierp en in goede banen leidde, samen met medebestuurder Leen Aerts. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dankzij het moodboard weten we wat mensen triggert, welke gevelmaterialen ze mooi vinden, welke sferen ze beogen en hoe ze nadenken over de relatie tussen de ruimtes enerzijds en de relatie met de tuin anderzijds. Het is een ideale basis voor een dialoog over het eerste concept. We noteren dan ook meteen wat de klant absoluut niét wil, want dat is minstens even belangrijk.”

image of

Levende gevel

“We wisten dat de klant heel graag een lichte gevel wou. Ze hebben zelf het voorstel gedaan om de Paris Smoked van Heylen Ceramics te gebruiken. Dat is een lichtgrijze gesmoorde gevelsteen, die tot in de massa gekleurd is waardoor hij bij beschadiging dezelfde kleur blijft behouden. In het verleden hadden we al meermaals met Heylen samengewerkt, dus namen we snel contact op. Zodra we de stalen zagen waren ook wij overtuigd. Heylen blijft steevast vernieuwen en hun ontwikkelingen sluiten perfect aan bij de hedendaagse architectuur”, zegt Luk.

Lynn: “Bakstenen zijn eerlijk en zeker deze gesmoorde versie zorgt voor een genuanceerd uitzicht, net zoals de natuur. Dit vonden we een uitstekende match. Vanop afstand zie je een egale, lichte gevel. Kom je dichter, dan zie je dat de stenen zeer gedifferentieerd zijn van vorm. De lengtes en breedtes verschillen en de ene is rechter dan de andere. Door ze in wildverband te metsen, creëerden we heel natuurlijk ogende en levende gevels die absoluut niet saai zijn”.

image of

Atypisch perceel

Het perceel maakt deel uit van een woonpark in een bosrijke omgeving en ligt op het einde van een doodlopende straat. Het is atypisch van vorm: vierkant in plaats van rechthoekig. “Dat is een voordeel want hierdoor kregen we de vrijheid om het volume en de vlakken te ontwerpen in functie van de buitenruimte en de oriëntatie, en konden we bovendien de tuin op de beste locatie plaatsen. Bij een rechthoekig perceel zijn we meestal genoodzaakt met een smalle voorgevel en diepe zijgevels te werken en de tuin achter de woning te plaatsen”, gaat Lynn verder. De achterzijde van het perceel is naar het noorden gericht. “Zowel de oriëntatie als de privacy waren zeer bepalend voor de inplanting van de verschillende ruimtes en het zwembad.”

image of

Zwembad met poolhouse

Bij deze bouwheren viel meteen op dat ze een open grondplan wilden, met verschillende ruimtes die wel met elkaar geconnecteerd zijn, maar ook een eigen identiteit hebben. Voor het exterieur hadden ze lichte en natuurlijke gevelsteen in gedachten. Ook met de locatie en de inplanting waren ze al bezig, want ze droomden van een zwembad met poolhouse in de tuin. “De relatie tussen de woning en de tuin, de groene omgeving en het zwembad waren vanaf dag één parameters die we opnamen in het ontwerp”, legt Lynn Pieters uit.

image of

Geslaagd huwelijk

Op andere vlakken werd gekozen voor contrasten: een strakke blokvormige woning versus een organische omgeving. En wat een geslaagd huwelijk tussen het harde zwarte aluminium en de zachte lijnen van de wasserstrich baksteen! “Donker schrijnwerk gaat op in de glaspartijen waardoor de openingen sterk afgelijnde zwarte vlakken vormen in de gevels”, legt Lynn uit. “Ook de garagepoort is weggewerkt in een vlak. De ramen worden op deze manier meer echte openingen in een natuurlijk gegeven en ondersteunen de gevelcompositie. Ze zijn dus niet enkel functioneel maar ondersteunen de architectuur.”