Versmolten met de natuur

Dankzij zijn inplanting en materialen is deze hedendaagse villa één met de bosrijke omgeving waarin hij zich bevindt. Een gevelsteen in warme natuurlijke tinten was hier volgens architect Hansi Ombregt de enige juiste keuze. De extra lange RT 159 Ultima benadrukt bovendien de horizontaliteit van de woning en voegt er met zijn divers kleurenpalet nog een stevige portie karakter aan toe.

Ultima RT 159

 • Uitzichtkenmerken

  De stenen worden gevormd door het persen van klei in een mal, en deze naderhand nog eens na te walsen. Een licht afgelijnde regelmatige vorm wordt bekomen. Door het ontkisten met de Wasserstrich-methode worden de stenen weer iets onregelmatiger van vorm.

  Kleur

  Kleurtint

  Geel, beige tot grijs genuanceerd

  Oppervlaktetextuur

  Oneffen structuur waarbij putjes en ondiepe barsten intrinsiek deel uitmaken van het uitzicht.

  Aspect

  Mat en onbezand

  Uitzicht

  Genuanceerd, mat en ruw

 • Wateropname

  ≤ 6%

 • Kleurtint

  Geel, beige tot grijs genuanceerd

 • Fabrikant

  Randers Tegl

 • Formaten

  468x108x38

image of

Boven de pianoruimte aan de straatzijde is een uitsparing in de luifel gemaakt om extra lichtinval op die plek te voorzien en er geborgenheid te creëren.

Bouwen is de voorbije jaren enorm geëvolueerd waardoor huizen energiezuiniger dan ooit zijn. Dat zet sommige mensen ertoe aan hun oude woning vaarwel te zeggen en een nieuw bouwavontuur te beginnen. Zo ook de bouwheer van dit project: een vrouw die enkele straten verder in een huis van de jaren vijftig woonde. Zij wou een woning in een hedendaagse stijl waarin alle energiebesparende technieken zoals warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, ventilatie, domotica… aanwezig zouden zijn. “De stijl moest eigentijds, warm en karaktervol zijn. Om mij een idee te geven, had ze een aantal referentiebeelden doorgestuurd, waaronder één van ‘Fallingwater house’ van Frank Lloyd Wright. Pas achteraf merkte ik de gelijkenissen op, zoals de inplanting tussen het groen, het robuuste karakter, de horizontale luifels…”, legt architect Hansi Ombregt uit.

image of

Grillig plan

Het eerste ontwerp dat hij voorstelde werd meteen goedgekeurd en is op een aantal kleine aanpassingen na zo uitgevoerd. De vorm is uitgesproken horizontaal, de figuratie geometrisch. “Ik ontwierp de bovenverdieping kleiner dan de gelijkvloers opdat het huis geen massieve blok in het landschap zou worden. Ook de uitstekende luifels voegen extra luchtigheid aan het ontwerp toe”, gaat Ombregt verder. Hoewel de luifel boven de benedenverdieping een zuivere rechthoek is, is het plan dat eronder steekt eerder grillig. De ruimtes verspringen ten opzichte van elkaar doordat ze allemaal naar buiten zijn gericht in functie van de licht

image of

Ruwbouw in prefab beton

Wat je niet zou vermoeden is dat dat er achter de gevelstenen een prefab betonwoning schuilt. “Deze bouwwijze heeft verschillende voordelen: het bouwproces gaat sneller vooruit en je kan er als architect grote overspanningen mee maken, zoals we hier onder meer zien ter hoogte van de carport en de overdekte buitenruimte.” Beton is bovendien thermisch zeer inert, wat de woning een uitstekend binnenklimaat geeft. Ruwbouw en afwerking staan in principe los van elkaar: kies je voor prefab beton, dan kan je nog alle kanten uit. De bouwheer koos hier vol overtuiging voor gevelstenen. “Volgens mij de beste keuze in een natuurlijke omgeving”, zegt Ombregt.

image of

Gevelsteen in bijzonder formaat

Bouwheer en architect zaten wat de materiaalkeuze betreft volledig op elkaars golflengte. Samen gingen ze naar Heylen Ceramics om een kleurenpalet samen te stellen. Voor de gevelstenen viel de keuze op RT 159 Ultima, een matte en onbezande Wasserstrich-vormgevelsteen met een bijzonder lang formaat. “Ultima heeft de lengte van twee gewone gevelstenen en een hoogte van 38 millimeter. Dit zet de horizontaliteit van de woning in de verf. Door met verdiepte voegen te werken komt de steen optisch nog meer naar voren. Het metsen gebeurde in wildverband, met gebruik van zo veel mogelijk volledige stenen om de lengte van de Ultima te benadrukken.”

image of

Rustig en natuurlijk kleurenpalet

Het contrast tussen de luifels en de stenen muren is geslaagd: springt die eerste vooral in het oog door zijn aanwezige vorm, dan doen die laatste dat vooral vanwege de textuur en de kleuren. De betonnen luifels kregen bovendien een coating die beschermt tegen vervuiling, waardoor de tint nog beter afgestemd kon worden op het palet van de gevelstenen. De voordeur werd uitgevoerd in afrormosia en is een natuurlijke eyecatcher in de voorgevel, terwijl het andere buitenschrijnwerk van brons anodisee is. Dat alles zorgt samen met de gele, beige en grijze tinten van de Ultima voor een warm en natuurlijk materialenpalet. Binnen ging Hansi Ombregt op hetzelfde elan verder en combineerde hij parket en kasten in eikenfineer met enkele zichtbare betonwanden. “De bouwheer vertelde dat haar collectie kunst en vintage meubelen nu helemaal tot hun recht komen. Dat ze zich hier vanaf dag één thuis voelde is het mooiste compliment dat ze me had kunnen geven.”