image of Woonzorgcentrum in Baardegem

Woonzorgcentrum in Baardegem

Voor een nieuw te bouwen woonzorgcentrum in Baardegem werd een wedstrijd uitgeschreven door het lokale OCMW. Areal Architecten uit Antwerpen leverde het winnende ontwerp. “We zijn vertrokken vanuit de dorpse context, omdat zo’n groot gebouw midden in een klein dorp een grote verandering is. Uiteindelijk gaat het toch om een vrij grootschalig project voor 85 inwoners”, legt architect Thomas Cols uit.

image of
image of

Daarom hebben wij bij ons ontwerp veel aandacht besteed aan een zorgvuldige integratie in de omgeving, met de dorpsstraat vooraan en de akkers achteraan. De details van de gevel moesten herkenbaar zijn en de lokale tradities op een hedendaagse manier weerspiegelen. In de opdracht van de wedstrijd stond functionaliteit voorop, en zo krijg je een evenwichtsoefening tussen bruikbaarheid en een goede inbedding in de omgeving.

image of

We hebben veel studiewerk verricht naar de juiste combinatie van prefab betonelementen en gevelstenen. Voor ons was het enorm belangrijk dat de gevelsteen licht genoeg was, om geen somber geheel te krijgen en om naadloos in de omgeving te passen. De Caberg extra wit is een heel levendige steen met bewuste uitbloeiingen, zodat de kleur nog evolueert met de tijd. In het begin was dat wel even schrikken, omdat de stenen bij levering in feite nog een beetje nat zijn. Daardoor leken ze in eerste instantie veel donkerder dan onze bedoeling was. Maar toen er een meter gebouwd was, zag je de stenen geleidelijk uitklaren, en nu zijn ze veel lichter van kleur. We zijn heel tevreden over het resultaat.

image of
image of
image of